Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Se întâmplă şi la case mari

Nu mică mi-a fost mirarea să dau peste un fals grosolan, vizualizând piesele româneşti oferite de una dintre cele mai importante case de licitaţii din lume cu ocazia unei vânzări recente. Nu o nominalizez, dar nu pot să nu menţionez că un fals oarecum asemănător a fost oferit de o altă casă importantă de licitaţii în acest an.
Nu îmi pot explica cum s-a întâmplat de un asemenea fals a scăpat. Click pe imagine pentru mărire.


Piesa a fost oferită drept eseu, la un preţ de strigare nu prea accesibil. Dar pentru un ochi cât de cât format, nepotrivirile care se disting la efigie şi la texte şi cifre califică piesa drept fals, şi încă unul nereuşit.
Morala întâmplării este că la orice licitaţie, atunci când o piesă nu este garantată de un certificat de originalitate, un cumpărător potenţial nu se poate baza decât pe propriile cunoştinţe şi abilităţi, indiferent de mărimea şi importanţa vânzătorului. Sunt absolut convins că scăparea nu a fost făcută cu intenţie, dar este totuşi o scăpare.

6 comentarii:

  1. Eh, acum nu tot ce zboara se mananca ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca expertii casei de licitatie pentru zona "Romania" nu sunt chiar ... experti ori nu si-au facut meseria! Dar sa stiti ca se intimpla si invers (e drept , mai putin pe la casele de licitatie) .Un numar de marci postale nu tocmai comune spre rare , le-am achitionat de la filatelisti , la preturi derizorii . Practic nu stiau ce vind :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred că n-au socotit-o destul de interesantă pentru a o mai prezenta unui expert.
      Se întâmplă şi invers, aşa este, numai eu ştiu câte piese frumoase am luat pe nimic, dar ştiţi cum e vorba cu cartea... :))

      Ștergere
  3. "Ai carte , ai parte" , e veche , batraineasca dar foarte actuala in toate timpurile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este! :))))
      Cunoştinţele pot fi cel mai bine valorificate în domeniul nostru. Nu este ca - de exemplu - pe bursă sau pe piaţa de valori mobiliare, unde o şcoală de doi-trei ani te poate propulsa spre vârf. Aici trebuie să înveţi permanent şi pentru o durată lungă de timp. Şi să te autocorectezi mereu, pentru că odată cu trecerea timpului, cercetarea evoluează şi cantitatea de informaţii (esenţiale uneori) creşte mereu.

      Ștergere