O piesă interesantă este plicul pe care vi-l prezint mai jos. Ceea ce doresc să subliniez este indiferenţa cu care sunt cel mai adesea tratate corespondenţele trimise din străinătate, dar destinate către România. Printre ele, un caz aparte îl constituie corespondenţele expediate prin poştă aeriană, deoarece ele atestează existenţa unor zboruri spre România, precum şi utilizarea poştei aeriene la transportarea poştei de scrisori.
Plicul de faţă a fost expediat în ianuarie 1942 din Berlin la Braşov, fiind adresat unui ofiţer probabil de către o rudă (frate, fiu) aflat în Germania la acea dată. El este francat cu o serie completă a emisiunii "Frăţia de arme" din 1941 (cu valoarea mare aplicată de două ori) şi poartă eticheta de recomandare, eticheta pentru trimitere extres ("Eilbote") şi pe cea pentru poşta aeriană ("Mit Luftpost").
Plicul a fost deschis pentru cenzurare atât de către cenzura germană (banda oretipărită de pe verso, din stânga), cât şi de către cenzura română (banda de hârtie din dreapta, ştampilată). Cenzura română a aplicat pe faţa plicului şi ştampila cenzorului ("133" înscrisă într-un cerc).
Plicul nu poartă nicio ştampilă de sosire la Braşov, cu numai o ştampilă de tranzit al recomandatelor din Gara de Nord, Bucureşti. Absenţa oricărei alte ştampile îmi ridică un oarecare semn de întrebare privind modalitatea de transport, având în vedere intervalul mare de timp trecut de la expediere (27 ianuarie) şi până la sosire (10 februarie). Pentru acest interval sunt vinovate ori timpul pierdut pe la birourile de cenzură, ori transportul clasic, şi nu prin poşta aeriană (ori amândouă). Adevărul este că nici eu n-am dat importanţă până acum acestui aspect la alte corespondenţe asemănătoare.
Plicul a fost vândut cu 41 euro (8 biduri). Acum vreo trei ani, seria de mărci germane era cotată cam cu vreo 30 de euro în Michel (probabil că pe scrisoare, cota este, în catalogul specializat, cel puţin cu vreo 50% mai mare). De aceea pot spune că plicul de faţă a obţinut un preţ destul de bun.
Doamne ce de stampile!
RăspundețiȘtergereAtunci birocraţie! Iar noi ne plângem acum... :))
Ștergerea. Mă tot întreb de ce s-a aplicat toată seria de mărci a emisiunii "Frăţia de arme" din 1941.Din motive de a face propagandă peste hotare? Pentru că expeditorul sau destinatarul "cochetau" cu filatelia? Pentru că oficiul german avea o schemă de lichidare într-un anume mod a stocurilor existente?
RăspundețiȘtergereb. Trimiterea a stat mult : ori pe la "Cenzură", ori în gară, aşteptând un tren de persoane, deoarece căile ferate de pe Valea Prahovei erau arhi-aglomerate de cisternele de petrol, benzină de toate tipurile, etc. încărcate de la rafinăriile Ploieşiului, bombardate de americani un an mai târziu...
Eu bănuiesc că cel puţin unul dintre cei doi cocheta cu filatelia, sau era chiar filatelist.
Ștergere