Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 20 septembrie 2012

Prefilatelică din Muntenia cu parcurs extern

Astfel de corespondenţe sunt destul de puţin comune. Scrisoarea a fost oferită pe un portal online luna trecută, stârnind interesul cunoscătorilor (click pentru mărire).


Este vorba de o scrisoare împăturită, expediată în 1848 din Craiova, la Pesta. Numele localităţii de expediţie este înscris cu caractere chirilice în textul aflat în colţul drept inferior (sub forma "Kpaioba"). Adică aşa:


Scrisoarea a intrat în Ungaria pe la Orşova. Partea frumoasă este existenţa pe faţă a ştampilei liniare "Turquie", aplicată cu tuş negru. La tranzitul prin Orşova, scrisoarea a fost obliterată cu ştampila aflată în uz la acea dată, liniară în oval cu ornamente. Puteţi vedea mai bine cele două ştampile în imaginea de mai jos (click pentru mărire).


Scrisoarea a fost dezinfectată (spunea vânzătorul în descriere), dar nu există niciun semn al acestei operaţii. La acea dată, tranzitul prin Orşova ajungea la Semlin pentru "purificare" cu fum. S-a păstrat însă aproape intact sigiliul de ceară roşie care închidea scrisoarea:


Textul de pe sigiliu este "K K SCHUPP CONTUMAZ AMT".

Ştampila de sosire aplicată la Peste este de tip dublu cerd cu agrafă (tip D).


Mă aşteptam la un preţ pe măsură atunci când am văzut scrisoarea prima dată. El a ajuns, după 10 biduri, la 375 dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu