Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 25 septembrie 2012

Modelar de culoare foarte de rar

Zilele trecute, un colecţionar sau negustor grec a scos la vânzare o multitudine de piese româneşti, unele mai de duzină, dar şi câteva deosebite. Printre ele se numără un lot de eseuri. Privirea mi-a fost atrasă de un modelar de culoare datat 1932, confecţionat pentru timbrele aviaţiei model pilot introduse în acelaşi an în serviciu (click pe imafine pentru mărire - nu are o calitate deosebită, dar se poate distinge destul de clar care este natura pieselor oferite).


Modelarul conţine trei eseuri executate cu clişeul timbrului de 2 lei, în cele trei culori aprobate (verde pentru 50 bani, brun pentru 1 leu şi ultramarin pentru 2 lei. Din exemplarele izolate pe care le-am mai văzut, eseurile sunt imprimate pe hârtie albă, simplă, fără filigran.
Interesante sunt şi eseurile de pe rândul inferior, aparţinând uneia dintre emisiunile din 1928. Desenul este unul neaprobat.
Pentru acest lot de eseuri s-au făcut 19 biduri, preţul final ajungând la numai 162 dolari, un preţ mic pentru raritatea modelarului care - în opinia mea - singur valoarează mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu