Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Postiljonen: rarităţi de primă mână

Astăzi cred că este în desfăşurare chiar în acest moment partea a doua a licitaţiei organizate de casa suedeză Postiljonen. Aşa cum şi-a obişnuit clienţii timp de mulţi ani, şi de această dată sunt oferite câteva piese deosebit de rare şi de frumoase şi nu mă pot abţine să nu prezint câteva, chiar dacă nu au legătură cu România (de fapt, am fost criticat de câţiva cititori că nu mă refer şi la piese frumoase din alte ţări).

Iată o piesă excepţională atât pentru filatelia suedeză, cât şi pentru cea mondială. Este vorba de o scrisoare cu francatură mixtă Skilling-Öre (primele două emisiuni), singura francatură de acest fel cunoscută cu marca de 3 skilling. Tariful ar corespunde treptei a doua de greutate pentru o scrisoare internă, din acest motiv experţii fiind de părere că expeditorul a făcut confuzie între mărcile de 3 skilling şi 5 öre (ele au desen şi culoare similare, deosebindu-se doar prin inscripţia din cartuşul inferior). Are certificate semnate de Certs Strandell şi Obermüller Wilén. Provenienţă: Anders Thustrup Gustaf Douglas, câştigător al unei medalii de Aur Mare cu colecţia sa. În "opinia" lui Einar Lundström, semnată în 1986, această piesă este pe locul al doilea ca raritate pentru filatelia suedeză, fiind întrecută doar de celebra eroare de 3 Skilling galben. Ultima dată când a fost disponibilă la vânzare, în 1976, scrisoarea a realizat cel mai mare preţ atins vreodată de o piesă suedeză.
La această licitaţia, preţul de strigare de la care a plecat oferta a fost de 100.000 de euro!

Iată o combinaţie deosebit de frumoasă, marca "Leul" de 17 öre în nuanţa gri, împreună cu două mărci de 5 öre din a doua emisiune, pe scrisoare expediată în Germania. Este o piesă clasificată "de expoziţie", fiind oferită pentru 7.500 euro.

În prezentarea noastră urmează o serie de piese provenind din Schleswig-Holstein, care sunt de interes atât pentru colecţionarii germani, cât şi pentru cei danezi (dacă vreţi să aflaţi mai multe date despre această regiune, le puteţi găsi aici).
Scrisoarea de mai sus este cea mai timpurie scrisoare francată cu o marcă de 2 Postschillinge roşu-roz cunoscută. Este datată 29 noiembrie 1850, fiind şi singura scrisoare care poartă şi anul. Ea a fost expediată din Horst la Kiel, capitala micuţului stat. Este o mare raritate a perioadei şi a emisiunii. Preţ de strigare: 20.000 euro.

Scrisoare francată cu aceeaşi marcă, datând din perioada "insurecţiei", expediată pe 20 mai (1851) din Kiel la Hamburg, după ce marca fusese scoasă de la vânzare. Piesa este semnată de Friedl. Certificate: Jakubek şi Møller. Provenienţă: colecţiile Philippe la Renotiere de Ferrari şi Erich Weise. Preţ de strigare: 12.000 euro.

Scrisoare francată cu prima marcă Schleswig-Holstein, unicat, purtând ştampila "NEUMÜNSTER
BAHNHOF Z1 29.3" (tipul danez). Expediată la Kiel. Marca (împreună cu o parte din hârtia scrisorii) a fost decupată, pentru a fi prezentată în albumul Krötzsch-Handbuch din 1895, fiind apoi reataşată scrisorii (iată că şi ceimai mari filatelişti ai epocii au făcut prostii...). Preţ de strigare: 12.000 euro.

Aceasta este o mare raritate a ştampilografiei micului stat. Marca de 2 Schilling a fost vândută în numai 25 exemplare în Oldenburg (nu se mai cunosc, purtând această ştampilă, decât câte un unicat din fiecare valoare a primei emisiuni). Provenienţă: col. Dr. Wiegand. Preţ de strigare: 12.000 euro.

Iată o piesă interesantă, dintr-o categorie care nu se regăseşte la mărcile româneşti. Coliţa este un aşa-numit "fals în scop de propagandă", fiind de fapt o reproducere a blocului emis de Reichul nazist în 1937, cu ocazia zilei de naştere a lui Hitler. Figura "conducătorului" este caricaturizată sub forma unui cap de mort. Reproducerea a fost executată la Roma, în 1944, de către OSS-ul american (Oficiul pentru Servicii Strategice), supravieţuind până astăzi în foarte puţine exemplare. Este (în afara importanţei filatelice) şi un adevărat document cu însemnătate istorică, păstrat în condiţii calitatice excelente. Preţul de pornire: 15.000 euro.

Aceasta este o marcă deosebit de rară a ocupaţiei germane în Zara, în 1943. Tirajul mărcilor supratipărite este de numai 50 de exemplare, iar exemplarul de faţă provine şi dintr-o poziţie specială în coală (marca nr. 4) unde supratiparul are o mică eroare - primul "a" din "Zara" este mai scurt. Piesa este într-o stare perfectă, fiind semnată de Alberto şi de Enzo Diena, fiind însoţită şi de un certificat semnat de Krischke. Catalogul italian Sassone o cotează la 120.000 euro, în timp ce Michel-ul îi acordă "numai" 80.000 euro. La această licitaţie, preţul de strigare este de (numai) 25.000 euro.

Aceasta este una dintre cele mai rare mărci clasice europene: Toscana, 3 lire, emisiunea 1860. Este unul din exemplarele cunoscute cu o stare calitativă ceva mai bună (toate mărcile cunoscute sunt defecte), cifra valorii nominale este neacoperită de ştampilă. Sassone o cotează la 160.000 euro. Este însoţită de două certificate. Preţul de vânzare pleacă de la 8.000 euro.

O altă raritate italiană este marca de 1 liră cu supratipar de 40 cenţi, a poştei italiane din China, 1917. Marca are o ştampilă clară, în care se vede anul 1917. Catalogul Sassone îi acordă o cotă de 65.000 euro. Piesa este însoţită de certificate semnate de Enzo Diena şi de Colla & Avi. La licitaţie, ea are un preţ de strigare de 10.000 euro.

Sperând că v-a făcut plăcere această scurtă prezentare, vă doresc un weekend cât mai plăcut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu