Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 28 septembrie 2012

Ziua internaţională a dreptului de a şti

Astăzi este al zecelea an de când, pe 28 septembrie, se sărbătoreşte "Ziua Internaţională a Dreptului de a şti". Bogdan ne aduce aminte.
Orice cetăţean poate să întrebe autorităţile problema care îl frământă, în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Tot astăzi s-a lansat portalul NuVăSupăraţi.info, destinat exact acestui lucru: facilitarea trimiterii către instituţiile statului a cererilor de informaţii publice.


Un astfel de portal există deja pentru a facilita cetăţenilor europeni solicitarea de informaţii de la organismele comunitare, AskTheEU.


Legislaţia în vigoare - şi cea românească, şi cea comunitară - obligă autorităţile plătite din fondurile publice să vă răspundă la întrebări.

2 comentarii:

  1. Cu ocazia zilei internationale a dreptului de a sti, doresc sa anunt ca maine, 30 spetembrie, se pot sarbatori:
    * Ziua Federatiei Internationale a Traducatorilor,
    * sarbatoarirea sf Jerome, (originar din Stridon, de pe langa Ljubljana, pe langa granita dintre regiunile Dalmatia si Panonia), patron al arheologilor, librarilor si protector al arhivistilor (arhivarilor ?), copiilor, studentilor, si traducatorilor,
    * ziua incoronarii regelui Angliei, (totodata lord al Irlandei si pretendent al familiei Plantagenet la tronul Frantei), Henry IV, in 1399,
    * ziua premierei operei Flautul Fermecat de W A Mozart la Freihaus-Theater auf der Wieden din Viena, in 1791, din care dau un videoclip de la Metropolitan Opera din NYC:

    http://www.youtube.com/watch?v=S2NxvM-rIkQ

    * ziua introducerii transportului in comun prin tramvai tras de cai in Marea Britanie in 1860,
    * ziua mea de nastere in fostul raion IV Stalin, din Bucuresti in 1980
    * ziua Reformei Agriculturale prin nationalizarea plantatiilor de cacao din Rep Democratica Sao Tome si Principe
    * ziua independentei Rep Botswana

    Cu ocazia acestei zile si ea cu adevarat importanta pt istorie, exact la fel ca toate celelate zile ale anului, (incl chiar si 29 februarie in anii eventual bisecti), invit pe blogger-ul Max Peter + pe fanii blogului lui posibil interesati de a participa la o leapsa care poate fi preluata de pe blogul meu. RSVP si/sau felicitarile sunt doar optionale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mulţi ani, Rudolph! Să fii sănătos şi să ai parte de cât mai multe bucurii!

      Ștergere