Introducerea în folosinţă a cărţilor poştale ilustrate în ultimii ani ai secolului XIX şi acceptarea lor ca obiecte de corespondenţă de către ţările membre ale Uniunii Poştale Universale la începutul secolului XX au constituit un adevărat succes din mai multe puncte de vedere:
- editorii de ilustrate s-au văzut dintr-o dată confruntaţi cu o cerere la care probabil că nu s-au aşteptat;
- administraţiile poştale din întreaga lume au înregistrat o creştere semnificativă atât a traficului poştal, cât şi a încasărilor din manipularea noilor obiecte de corespondenţă;
- a apărut o categorie nouă de indivizi în majoritatea statelor - e vorba de colecţionarii de ilustrate.
De mai multe ori mi-a fost dat să citesc corespondenţe expediate de colecţionarii de ilustrate între ei. O astfel de situaţie este confirmată şi de ilustrata de mai jos (click pe imagini pentru mărire). Corespondentul român îi mulţumeşte celui aflat în Germania pentru ilustratele frumoase pe care le-a trimis, expediindu-i la rândul său o ilustrată cu putere de simbol. Ce putea fi mai reprezentativ la acea dată decât un grupaj cu portretele familiei regale?
Bineînţeles că era un lucru reprezentativ, mai ales că marea majoritate a ţărilor europene (şi nu numai) erau conduse de monarhi : împăraţi, ţari, regi, sultani, emiri, şahi, mikado, etc.Aşadar, nu era nimic neobişnuit ca să fie puse în circulaţie ilustrate cu familiile dinastice.Doar Franţa în 1907 era republică (a III-a Republică!), nu mai vorbesc de SUA! O seară bună şi..."nihil sine Deo"!
RăspundețiȘtergereAveţi dreptate şi... Nihil sine deo! Erau cuvinte înscrise pe stema României.
Ștergere...ca şi pe "muchia" monedelor metalice mai groase, ca să permită gravarea devizei...
ȘtergereIarăşi aveţi dreptate! :)
ȘtergereDeşi nu sunt numismat, mi-au trecut prin faţă destule monede din timpul Regatului.
cat este de frumoasa! :)
RăspundețiȘtergereAi dreptate, pentru frumuseţea ei m-am hotărât să o prezint.
Ștergere