Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 21 septembrie 2012

Poşta bulgară în Dobrogea - plecată din Măcin

Vă prezint o altă piesă mai puţin obişnuită, şi în mod clar diferită de multele obliterări de complezenţă şi francaturi filatelice (pe care le-am prezentat în mai multe articole precedente).


Este vorba de o ilustrată (click pe imagini pentru mărire) care pare a fi fost expediată din Brăila, pentru Varna, în Bulgaria. Probabil că a fost expediată de un militar bulgar, cantonat pe undeva prin Dobrogea anului 1917 "god" (după cum este scris cu creionul - nu mă întrebaţi ce mai scrie, că n-am cuvintele la mine...   :D). După data manuscrisă, ea a fost completată pe 17 iunie. Pe 21 iunie, ilustrata ajunge la Măcin, unde este obliterată cu ştampila bilingvă bulgărească (cea din dreapta). Probabil că tot la Măcin primeşte şi ştampila de atenţionare "T" în cerc (după culoarea tuşului, care pare aceeaşi), din cauză de nefrancare. Pe 24 iunie, ilustrata ajunge la Constanţa, unde este din nou obliterată cu o ştampilă bulgărească, "KIUSTENDJA" şi unde primeşte şi o ştampilă a cenzurii militare bulgare (cea mare, din mijloc).
Chiar dacă ilustrata nu are o calitate foarte bună, mă aşteptam să fie mai mulţi amatori pentru ea, deoarece ştampila Măcin este una rară pe corespondenţele circulate efectiv prin poştă. Ea a fost vândută cu 40 dolari, după numai 3 biduri.

2 comentarii:

  1. Frontul se stabilizase în sudul Moldovei pe aliniamentul Focşani-Nămoloasa-Galaţi.Oltenia, Muntenia şi Capitala gemeau sub ocupaţie germano-austro-ungară.După dezastrul de la Turtucaia, Dobrogea suferea martiriul ocupaţiei turco-bulgare.Mă revoltă faptul că ocupantul bulgar a gândit (poate premeditat!) fabricarea de ştampile de uz poştal pentru viitoare teritorii ocupate. În bulgară, la Constanţa se spune oare KIUSTENDJA, cam ca în turcă (= Küstence, unde "c" este "dj")? Sau ei au dorit să fie pe plac...turcilor ? Măcin e redat pe ştampilă ca (şi) pentru...nemţi : "MATSCHIN". Ilustrata are gata tipărită explicaţia şi în germană, semn că cineva se gândise încă din 1917 la un eventual "Reich" de 1000 de ani...lumină!
    De multe ori dorim ca istoria să nu se mai repete.Dar mai întâi trebuie să o cunoaştem şi să învăţăm din ea.Mai bine zis, să tragem învăţăminte! Numai bine şi un weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveţi dreptate, a existat premeditare în confecţionarea ştampilelor pentru fiecare oficiu bulgăresc, începând cu cel din Bucureşti şi terminând cu cele din Dobrogea. În comparaţie cu bulgarii, turcii se pare că n-au avut decât o premeditare limitată. Cred că au urmat modelul nemţilor, a căror prezenţă a fost resimţită într-un mod mult mai pregnant (şi dimensiunea trupelor de ocupaţie a fost mult mai importantă, ce-i drept).

      Vă doresc şi eu un weekend cât mai plăcut.

      Ștergere