Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 25 septembrie 2012

La supratipare, nu acordăm atenţia cuvenită şi mărcilor

Este o tendinţă pe care am observat-o la majoritatea colecţionarilor, inclusiv a celor interesaţi de erori şi varietăţi. La mărcile supratipărite, aproape toată lumea se uită şi studiază aproape în exclusivitate supratiparul. Cu toate acestea, şi mărcile care constituie suportul supratiparelor au erori şi varietăţi.
Am să vă dau două exemple, la mărci din emisiunile Cluj şi Oradea (am imaginile acestora mai la îndemână, dar exemple există mult mai multe).

De pildă la această marcă tip "secerătorii", supratipărită la Cluj. La unele coli apar semne marginale, de tipul semilunei care se poate distinge pe marginea de coală în dreapta. Aceste semne sunt destul de rare şi nu se întâlnesc la toate colile. După cunoştinţa mea, nu există un inventar al mărcilor care prezintă asemenea semne marginale.

Un alt exemplu este această marcă porto maghiară de 6 fillér, supratipărită la Oradea. La prima vedere, ea nu prezintă nimic deosebit. Dar la o verificare mai atentă, se vede varietatea, care este una importantă, deşi destul de greu sesizabilă.

Marca a fost imprimată în două culori. Culoarea roşie a fost dublu imprimată, lucru vizibil atât la cifra mare din oval, cât şi la cifra totalizatoare de pe marginea de coală.

Există numeroase alte cazuri asemănătoare cu mărci româneşti supratipărite. La ele văd că nu se uită nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu