Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 2 septembrie 2012

Clasice austriece circulate în Ardeal şi Bucovina

La licitaţia cu numărul 116 a firmei germane Württembergisches Auktionshaus, programată pe 7 septembrie a.c. oferta de marcă austriacă veche este destul de generoasă. Am selectat câteva piese care pot fi de interes pentru colecţionarii din România.

Mic fragment cu trei mărci de câte 3 kreuzer din prima emisiune austriacă, obliterate cu ştampila dublu cerc cu agrafă "Szathmár 5/4", tip D. Modul de aplicare a mărcilor este denumit în catalogul specializat Ferchenbauer drept "Treppenfrankatur", fiind unul spectaculos şi înâtlnit rar la oficiile din Ardeal. Piesa este oferită pentru 100 de euro.

Ştraiful de trei mărci de 6 kreuzer tipul III pe hârtie de mână este aplicat pe un fragment mic şi obliterat de două amprente foarte clare ale ştampilei liniare "Czernowitz 12 Apr". Multiplele de la prima emisiune originare din Bucovina nu sunt comune. Acest ştraif are un preţ de plecare de 400 de euro.

Aceasta este o varietate pe care m-am chinuit mult să o găsesc pentru colecţia personală. Este ceea ce Ferchenbauer cataloghează drept "enger Abstand" între cifra 9 şi litera K din KREUZER. Perechea de faţă are mărci din tipul IIIa, fiind pe hârtie de mână şi poartă ştampila oficiului Timişoara (eu am reuşit să găsesc un unicat obliterat la Braşov). Perechea are un preţ de plecare de 100 de euro.

Aceasta este o francatură excepţională, care ar face cinste oricărei colecţii de istorie poştală sau ştampilografie. Este vorba de o scrisoare împăturită, francată pe faţă (iniţial) cu 12 mărci de 15 kreuzer (din care una lipseşte - mare păcat), plus o marcă de 10 kreuzer pe verso (toate din a doua emisiune), expediată recomandat de la Timişoara la Pesta. Numărul cunoscut al pieselor cu francaturi grele din a doua emisiune este foarte mic. Chiar şi în condiţiile lipsei unei mărci, această piesă tot are un preţ de plecare de 1.000 de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu