Am văzut pe un portal de licitaţii online un plic cu o circulaţie interesantă, care ridică o întrebare (click pe imagini pentru mărire).
Este vorba de o recomandată expediată loco, în Debreţin. Plicul este francat mixt, adică pe lângă o marcă maghiară (Zita de 50 filler cu supratipar "Republica"), a fost aplicată şi o marcă românească (un 10 bani "Tipografiat" cu supratiparul monogramă PTT-FF).
Ştampilele par în regulă. Plicul a fost expediat de la oficiul 1 la oficiul 2 din Debreţin (ştampilele sunt din tipul J utilizat şi în Transilvania, cea de pe faţă este 1B, iar cea de pe verso (mai slabă, dar totuşi lizibilă) este 2G. După dată, ştampila de cenzură românească se încadrează în plaja de timp cunoscută.
Problema este că în zona ocupată din Ungaria, trupele române nu au înfiinţat vreun serviciu poştal nou, poşta maghiară continuând să funcţioneze normal (mai puţin în zonele unde s-au desfăşurat lupte). Nu văd de ce s-ar fi utilizat mărci româneşti, mai ales deoarece (din câte ştiu) nu există niciun fel de atestare documentară cu privire la echivalentul în monedă maghiară al nominalului în lei româneşti pe care l-ar fi făcut poşta.
Din această cauză, cred că piesa în cauză are natură filatelică. Chiar şi aşa însă, ea a fost vândută cu 60 de dolari (16 biduri).
Destinatarul e magazinul de cărţi "Harmathy" (Harmathy Könyvüzlet).
RăspundețiȘtergereAdresa expeditorului ( adică a lui Merkli Ferencz) este identică cu aceea a magazinului : Füvészkert utca 14 (str.Grădinii Botanice 14).
Sunt sigur că aveţi dreptate : plicul cu acele mărci şi ştampile a circulat doar din raţiuni pur filatelice, pentru colecţionari.
O seară bună de început (bun!) de săptămână!
Eu am văzut că este aceeaşi adresă, dar cel care a spânzurat banii - nu. "Norocul" lui.
ȘtergereVă doresc şi eu o săptămână cât se poate de bună, mulţumindu-vă în acelaşi timp.