La licitaţia casei americane Cherrystone din 11 septembrie a.c. a fost oferit un lot de 13 scrisori vechi româneşti. Una dintre piesele lotului (pentru cine s-a uitat cu atenţie la ele) prezintă dovada unei situaţii atestate şi prin alte piese din perioada în cauză: frauda poştală prin reutilizarea mărcilor din cea de-a doua emisiune Cap de bour (click pe imagine pentru mărire).
Este vorba de o scrisoare expediată în iunie 1859 de la Galaţi (face parte din binecunoscuta corespondenţă a arhivei Theologu), aşa cum atestă ştampila-antet din colţul drept superior. Scrisoarea a fost expediată în regim franco, după cum indică crucea făcută cu creionul roşu.
Aici intervine partea interesantă. Dacă scrisoarea era expediată cu plata în numerar, ea ar fi trebuit să poarte valoatea taxei în manuscris. Dar nu o are. Se distinge însă în mijloc o pată, ca şi cum hârtia ar fi fost udată şi apoi ştearsă. Privind mai cu atenţia ştampila de sosire la Bârlad, rezultă, pentru cunoscătiru, şmecheria petrecută. Amploiatul de la Bârlad, un individ dovedit mai târziu pentru fraudele pe care le comisese (după documentele vremii), a dezlipit marca aplicată pe scrisoare la expediere prin umezire (dovada o constituie pata de lângă ştampilă), pentru a o reutiliza mai târziu (exact în stilul cunoscut cu alte piese care stau dovadă acestui procedeu). Pentru ca destinatarul să nu se "prindă", şi-a aplicat propria ştampilă (BERLAD MOLDOVA) exact peste ştapila biroului de expediţie, din care se mai vede totuşi puţin, dacă priviţi cu atenţie amprenta (se vede litera "G" în faţa lui "B" din BERLAD). Nu se vede toată ştampila iniţială, deoarece partea dreaptă a amprentei a fost aplicată pe marca (probabil de 40 de parale) dezlipită de amploiatul din Bârlad.
Nu am idee dacă cel care a achiziţonat lotul ştie ce a cumpărat (norocul lui), dar această scrisoare se adaugă celor descoperite anterior, provenind toate de la biroul din Bârlad, care constituie dovada fraudei funcţionarului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu