Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 18 septembrie 2012

MViR: preţuri umflate pentru "circulaţii" de complezenţă

Am mai abordat acest subiect de câteva ori în articole anterioare: pe portalurile de licitaţii se oferă relativ des diverse plicuri cu francaturi mai interesante sau mai colorate, dar care se aseamănă între ele dintr-un punct de vedere: niciuna nu are ştampile de sosire, ceea ce denotă că sunt de sorginte filatelică şi nu sunt circulaţii trecute efectiv prin poştă. Am să vă mai dau câteva exemple.

Plic vândut cu 23 euro (7 biduri). Elementul care a trezit interesul amatorilor este timbrul de ajutor care are supratipar dublu. Această piesă nu a circulat niciodată însă.

Plic frumos francat cu primele două mărci ale ocupaţiei germane, fiecare în pereche. Vânzătorul a ilustrat şi spatele plicului, care se prezintă imaculat, fără nicio ştampilă de sosire. A fost vândut cu 36 euro, după 10 biduri. Elementul de interes îl prezintă probabil ştampila obliterantă de pe mărci ("Deutsche Feldpost").

Plic cu o francatură colorată şi aspect frumos, dar cu spatele imaculat. A fost vândut cu 39 euro, după 11 biduri.

Plic curat, francat conform tarifului, la care timbrul de ajutor are supratiparul răsturnat. Nu are pe verso nicio altă ştampilă. A fost vândut cu 15 dolari (7 biduri).

Plic cu francatură "apetisantă", dar fără nicio ştampilă pe verso. A fost vândut cu 19 dolari (7 biduri).

Mai mare frumuseţea de francatură (tot filatelică, nu există ştampilă de sosire), vândută cu 28 dolari (12 biduri). După cum se poate observa, este acelaşi scris pentru acelaşi destinatar ca la piesa precedentă. Ca ele au mai fost vreo cinci în oferta aceluiaşi vânzător.

Ce doresc să subliniez este că, în opinia mea, astfel de francaturi filatelice nu merită mai mult de 50% din preţul mărcilor normale obliterate. Iar acest lucru am de gând să-l menţionez în viitorul catalog.
Desigur că este la latitudinea fiecăruia să dea banii pe ce crede de cuvinţă, aici nu pot comenta.

O situaţie oarecum similară se întâlneşte la diverse mărci în blocuri, obliterate cu ştampile poştale. Ca în exemplele de mai jos.

Timbrele de ajutor, atunci când sunt în blocuri, nu pot purta (dacă ar fi fost în mod real utilizate) decât anulări fiscale. Pe corespondenţele poştale circulate în mod real nu s-au utilizat decât unicate.

2 comentarii:

  1. Salve Max !
    Max , o intrebare : de ce s-a trecut de la supratiparul cu litere gotice M.V.i.R la supratiparul cu litere gotice Rumanien ?
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am nici cea mai mică idee, Andrei! Nu m-a preocupat niciodată problema asta.

      Ștergere