Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 26 septembrie 2012

Recomandată prefilatelică

Este vorba de o scrisoare împăturită, expediată franco recomandat din Bucureşti, la Pesta. Ea a fost oferită în cadrul unei licitaţii online (click pentru mărire).


Scrisoarea este datată în colţul drept inferior (1851). Expedierea s-a făcut de către oficiul consular austriac din Bucureşti, având Braşovul drept tranzit.
Partea frumoasă a acestei piese este calculul tarifului, făcut de către aceeaşi persoană care a scris şi adresa (pentru că pare a fi aceeaşi cerneală şi acelaşi scris): 6+6+9=21 (kreuzer).
Scrisoarea mai prezintă un element interesant, dar îi las pe cititori să-l descopere.


Scrisoarea a fost vândută cu 182 dolari, după 6 biduri.

4 comentarii:

  1. Daca cifra 20.05 reprezinta data cind expeditorul a trimis scrisoarea inseamna ca cenzurii austriece i-au trebuit o luna si jumatate ca sa se hotarasca daca o trimite sau nu ( toata corespondenta trimisa prin toate oficiile postale austriece din Principate , era citita).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, şmecheria este legată de ştampilă (de aceea am şi pus-o şi mărită).
      În 1848 nu exista cenzură, ci numai controlul de la carantină pentru dezinfectare. Se văd (ce-i drept foarte slab) înţepăturile rastelului cu ace de la carantină.

      Ștergere
  2. nu le-am vazut ... Insa sa stiti ca sunt documente care atesta faptul ca era politica de stat citerea a toata corespondenta care tranzita prin oficiile imperiale din Principate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ştiu de asta, dar nu se poate compara cu serviciile de cenzură de mai târziu. Era de fapt un spionaj de cea mai joasă speţă.

      Ștergere