Valorile în lei de la ambele emisiuni definitive ale timbrelor de ajutor (din 1916 şi din 1918) au fost falsificate în mod repetat, despre acest subiect am mai publicat pe blog cel puţin două articole. Astăzi vreau să vă prezint un fals al timbrului de 5 lei.
În imaginea de mai sus (click pentru mărire) puteţi examina un unicat original (stânga) şi un fals, o reproducere (dreapta).
Primul element al desenului care se deosebeşte în mod evident la fals faţă de original este forma cifrei valorii nominale. Diferenţele ale desenului se pot însă deosebi şi la restul literelor din inscripţii, examinaţi-le pe rând pe fiecare şi le veţi vedea.
O altă caracteristică evidentă a originalului care nu se întâlneşte la fals este forma şi fineţea cărămizilor din fundal, din spatele vulturului. În plus, atât haşurile vulturului, cât şi cele ale postamentului pe care este acesta aşezat prezintă multiple diferenţe care pot fi analizate prin comparaţie.
Niciunul dintre falsurile pe care le-am întâlnit la oricare dintre valorile în lei falsificate din ambele emisiuni (1916 şi 1918) nu a fost realizat cu respectarea minimală a altor două elemente caracteristice: hârtia, respectiv dantelura (ultima are orice altă dimensiune decât clasicele A, B, C, D şi K). Aşadar o simplă măsurare a dantelurii şi compararea hârtiei faţă de cea a unui original v-ar putea ghida relativ uşor în identificarea falsurilor.
Referitor la falsul din imaginea de mai sus, personal am o dilemă deoarece nu sunt sigur care timbru de ajutor s-a intenţionat să fie copiat: ori cel de 5 lei brun roşcat din 1916, ori cel de 5 lei portocaliu din 1918. Dilema are drept cauză culoarea dubioasă a tiparului falsului, un fel de crem nedefinit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu