Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 31 iulie 2011

Din grădina... fermecată

Am mai... "tras" o tură prin grădină, la îndemnul doamnei mele. Prilej cu care am încercat să mă mai perfecţionez puţin în ale pozatului.


Vă doresc la toţi o săptămână excelentă: Androxa, betivuldecuvinte, Ninu, Carmen, Cleo, Florina, Fotoreporter, addicted, lunapatrata, Napocel, Zina, Vera, pandhora, Elena, Alina, Sophie, RobertN, Rokssana, Se-cret, Teo, Ulise al II-lea, Zam Fir Pop, Zodrac, Kolector, Costin Comba.

Două piese din Basarabia

Am dat peste două piese frumuşele, o scrisoare şi o marcă izolată, cu ştampile din Basarabia.

Prima este o ştampilă pe care o întâlnesc prima dată, ARCIZ BES., din aprilie 1913. Ştampila este clară şi corespunde tipului existent în oficii la acea dată.

A doua este o recomandată, expediată în noiembrie 1913 din Bălţi în Statele Unite. Francatura (20 de kopeici, bicoloră) este aplicată pe spatele plicului. Tipul de ştampilă este similar cu cel al primei piese. Cred că dacă se mai "scormonesc" colecţiile şi stocurile, ar mai putea apare şi alte piese. Problema este că nu prea există un volum semnificativ de corespondenţă expediat în România, iar piesele cele mai multe (bănuiesc că nu toate sunt rare) nu ajung şi pe la noi.
Este un subiect pe care mi-am propus să îl dezvolt. Facem, deci, săpături...

UPDATE

Dl. Angelescu Ion mi-a trimis imaginea unei cărţi poştale expediate din Bălţi la Bucureşti, în 1894 (click pe imagine pentru mărire):

Textul ştampilei de plecare este exact cel pe care domnia sa l-a descris în comentariul de mai jos.

Vă readuc aminte că oricine poate contribui cu texte şi/sau imagini legate de subiectul abordat, în măsura în care mi le trimite pe mailul  din profil. Orice contribuţie va fi nominalizată şi recunoscută.

Un anunţ bombă pe eBay Australia!

Textul este preluat chiar cu copy/paste de aici.

24 June 2011 | 10:38AM EST

The Australian Taxation Office (ATO) and Centrelink have each advised eBay that they will be issuing formal requests for information relating to sales by Australian eBay members who sold over $20,000 worth of goods on eBay.com.au during the tax year ending June 2011.
The ATO and CentreLink have indicated that they will request the following information in relation to affected sellers:
  • Contact name
  • Address
  • Telephone number
  • Email and IP address
  • User ID
  • Date of birth
  • Date of registration on eBay
  • Monthly and annual sales volumes and value
  • Power seller status
  • eBay store status
eBay is legally required to comply with these requests for information. In addition, such disclosure is also permitted pursuant to our Privacy Policy. We confirm that disclosure will be made to the ATO by August 1 2011 and in accordance with Centrelink’s required timeframes. eBay may also be required to provide available bank account information.

For further information regarding the ATO or Centrelink, please visit
www.ato.gov.au or www.centrelink.gov.au. Those affected sellers may also wish to consult with their professional legal or tax adviser.

Regards,


The eBay team 

Sunt tare curios dacă iniţiativa autorităţilor din Australia va fi urmată şi de cele din alte ţări. 

sâmbătă, 30 iulie 2011

Piese, piese

Ce-am mai văzut pe portalurile online? Vă arăt, că nu vreau să ţin numai pentru mine, aşa că putem să mai discutăm puţin pe marginea unor piese.

Această pereche a fost vândută cu 140 de dolari, după 4 biduri. La prima "vedere", pare OK. Dar neînsoţită de un certificat (sau vizionând numai fotografia piesei pe internet) eu nu aş fi dat aceşti bani. Câteodată, chiar mai mult de nouă piese (de 2 şi 5 parale Cuza) din zece verificate se dovedesc a avea ştampilele falsificate.

Piesa de 18 bani din 1868 din imaginea de mai sus se află într-o stare aproape precară, dar cu toate acestea, ştampila tip "baston" face orice cunoscător să se uite cu ceva mai multă atenţie. Aceste ştampile erau, de regulă, utilizate pe formulare poştale, nu ca ştampile obliterante. De aceea, atunci când sunt întâlnite pe mărci, ele sunt mai rare. Dacă m-ar fi interesat ştampilografia, aş fi achiziţionat această piesă, în speranţa că, poate, mai târziu s-ar putea să găsesc alta în stare mai bună.

Piesă neuzată cu margine de coală în partea dreaptă. Vândută cu 45 de euro, după 2 biduri. Are "faţă" frumoasă. Este ceva mai dificil de găsit în stare neuzată, cu astfel de margini.

Din aceeaşi emisiune, valoarea de 50 bani a fost vândută cu 52 de euro, după 2 biduri. La această piesă aş fi avut ceva rezerve, deoarece pare afectată de un pliu oblic în colţul stâng inferior (se vede mai greu, dar se vede). Piesa s-ar putea însă să aibă un retuş în medalion, în jurul efigiei, dar este greu vizibil. Se distinge la ceafă o pată mai lăptoasă, neafectată de retuş.

Aceasta mi se pare o piesă interesantă. Tot făcând calcule, nu mi-am dat seama cam de pe ce categorie de corespondenţă ar putea proveni (teoretic ştiu variantele, dar asemenea piese nu prea sunt cunoscute întregi). Perechea pare a proveni din marginea dreaptă a colii. Oricum, mai fac săpături. Fragmentul a fost vândut cu numai 53 de dolari, după 6 biduri.

Acest fragment s-a vândut cu 140 de dolari, amator fiind un singur bidder. Este drept, asemenea blocuri sunt ceva mai rare, dar marginile foarte înguste ale fragmentului nu oferă nicio informaţie în plus faţă de fragmentul în sine, deci este ca şi neglijabil.

Aceasta este o piesă foarte frumoasă, în ciuda micii rupturi de la deschiderea plicului, deasupra mărcii. Orice corespondenţă purtând două ştampile figurative "vapor" este rară. Explicaţii puteţi vedea în decupajul articolului din imaginea de mai jos.

Piesa a fost vândută cu 271 de dolari, după 6 biduri.

Iată încă o piesă asemănătoare. Şi aceasta a fost însoţită de un colaj al unui articol de specialitate (click pe imagine pentru mărire):

Această piesă a fost vândută cu 371 de dolari, după 7 biduri. Din informaţiile mele, ambele piese cu câte două ştampile "vapor" au intrat în colecţia unui cercetător român, şi mă bucur pentru aceasta. Se pare că cele două scrisori au aparţinut (după modul de prezentare pe foile de album) colecţiei marelui filatelist Liviu Cristea.

Şi dacă tot am vorbit de ştampilele tip "vapor", recent a fost oferită şi această carte poştală, cu numai 25 de dolari. Dar cred că nu a fost vândută. Comparaţia este facilă, şi atunci ar fi de înţeles de ce.

Cele două erori dantelate de la comemorativele Ferdinand (neuzate cu şarnieră) au fost vândute cu 100 de dolari, după 11 biduri. Ca o remarcă personală: nu am văzut până acum erorile dantelate cu o centrare perfectă. A văzut cineva?

Iată o piesă care a fost oferită la un preţ neglijabil, dar care nu a fost vândută. O asemenea piesă reprezintă, în opinia mea, o piesă grea pentru o colecţie de studiu a mărcilor "Mihai copil", dar şi pentru o colecţie de studiu a tarifelor din perioadă. Puneţi-vă întrebarea de câte ori aţi întâlnit mostre de mărfuri circulate corect prin poştă.

Iată o piesă interesantă, din 1933. Este numai faţa a ceea ce ar putea fi un plic de format mare. Menţiunea "imprimate" aplicată cu o ştampilă de mână mă duce cu gândul la o expediere în străinătate a volumului comemorativ "75 de ani de la primele mărci Cap de bour", pentru care nu se putea utiliza marca "Gratuit" emisă cu aceeaşi ocazie (ea fiind acceptată numai la corespondenţele interne).

O serie de "Victoria" în blocuri, numai pe hârtie albă, a fost vândută cu 120 de euro după 20 de biduri. La vremea respectivă, punerea în circulaţie a acestei emisiuni a fost aspru criticată de filatelişti. Şi mai ales restricţiile impuse la distribuţie. Deşi iniţial a fost considerată o emisiune speculativă, iată că acum tot filateliştii o "validează". Dar au trecut de atunci peste 60 de ani. Faceţi o paralelă cu unele emisiuni actuale... Chiar ar fi interesant să aflu (să aflăm, mai bine zis) care este poziţia pe care vă situaţi.

Aceasta nu este marea raritate de pe lume, dar eu aş fi cumpărat-o doar pentru frumuseţe. Este o piesă atrăgătoare.

Dacă aveţi răspunsuri la cele semnalate de mine (sau întrebări), le aştept cu cea mai mare plăcere.

Nu pot să închei articolul, fără a semnala câteva "apariţii" în blogosferă. De colecţionari. Prima ar fi Blogu lu Ninu, care nu este colecţionar de mărci, ci de ceasuri (de fapt nu este un blog nou, ci abia acum descoperit de mine - aşa-mi trebuie!). Am vizitat, am văzut, mi-a plăcut şi vă recomand şi vouă să îl vizitaţi. Apoi ar mai fi simmar555, care (în afara faptului că se ia singur peste picior) are câteva întrebări la care aşteaptă câte un răspuns. Vă rog să îl ajutaţi.
Un salut şi pentru alţi colecţionari, pe care îi puteţi vizita: Se-cret, Kolector, Cornelius Ionescu. Nu scriu toţi numai despre timbre, dar sunt de-ai noştri!

Dacă aveţi nevoie de-un Linux...

...Puteţi alege dintre 'jde distribuţii diferite, cu aromă mai apropiată sau mai puţin asemănătoare cu tot ce este derivat din UNIX pe un portal grozav, DistroWatch.
Acum ceva timp, venise la mine un flăcău care nu prea se descurca cu un laptop ceva mai vechi. Nu reuşea cu niciun chip să-i mai pună Windozu' cel rău, pentru că i se dezactivase o opţiune din BIOS legată de modul de citire al harddisk-ului. Prea mare pierdere nu era, dar îi cam părea rău de ceva documente la care nu avea niciun backup. Ce-i de făcut?


Am "dat o fugă" la DistroWatch, am descărcat un Live CD al ultimei versiuni de Ubuntu, şi cum BIOS-ul permitea totuşi stabilirea mediului de boot, l-am setat pentru unitatea de CD. L-am pornit, Ubuntu cel frumuşel s-a încărcat tot în memoria RAM, fără să scrie un singur bit pe harddisk, a recunoscut imediat tot hardware-ul laptopului, am introdus un stick USB într-unul din porturi şi i-am salvat omului munca.
Care a fost foarte fericit! Şi eu, pentru că am reuşir să îl ajut. Dar am zis că nu trebuie să ţin numai pentru mine, aşa că v-am zis şi vouă.

QuarkXPress: update gratuit la versiunea 9.0.1

Acum o oră, Matthias Günther a anunţat pe forumul oficial al QuarkXPress disponibilitatea unui update gratuit, 9.0.1 al cunoscutei aplicaţii.


Update-ul a fost realizat pentru eliminarea unor bug-uri din program. Printre problemele semnalate de utilizatori şi care au fost rezolvate (urmează să testez eu însumi update-ul, să mă conving) se numără şi output-ul pixelat pentru imaginile în format EPS, atunci când pentru box-urile de imagini a fost activată opţiunea "Full Resolution Preview".

Pentru cei interesaţi, descărcarea update-ului se poate face de aici. Dimensiunea kitului dezarhivat (pentru Windows) este de 570 MB. Cerinţele minime de sistem au rămas aceleaşi: WinXP (cel puţin SP2), 1GB spaţiu liber pe harddisk şi 2 GM memorie RAM (1 GB minimum).

Pentru utilizatorii de MacOS, cel mai bine ar fi să acceseze o scurtă listă de FAQs aici, deoarece se pare că cei de la Apple continuă să le complice viaţa (opinia este personală).

UPDATE 30 IULIE

Acum câteva minute, pe pagina de suport a QuarkXPress a fost publicată lista problemelor rezolvate prin acest update al programului. O puteţi citi aici.

vineri, 29 iulie 2011

Carnetele austriece pentru economii poştale

Marea majoritate a colecţionarilor de întreguri poştale ştiu că o parte a imprimatelor puse în circulaţie de poşta austriacă a fost realizată şi imprimată în mai multe limbi, corespunzător populaţiei majoritare din zona imperiului unde urmau să fie puse în circulaţie. Cele care au inscripţii şi în limba română erau destinate a circula în Bucovina.

Una din categoriile de întreguri care nu se regăseşte la poşta română este cea formată de carnetele pentru economii poştale. Au existat şase emisiuni distincte, puse în circulaţie între 1882 şi 1908. Dintre acestea, numai cinci emisiuni au existat şi cu inscripţiile germane dublate de inscripţii în limba română.

Prima emisiune, din 1882, are marca fixă identică cu cea a emisiunii de mărci poştale din 1867, fiind imprimată în roşu. Există două formate cunoscte, unul mai mare (21x9 cm) şi unul mai mic (16x8 cm, cu aproximaţie) (click pe imagini pentru mărire).


A doua emisiune (1883-1889) are marca fixă identică cu cea a emisiunii de mărci poştale din 1883. Se pare că o variantă cu textele bilingve, germană română, ar fi existat, dar nu ar fi fost pusă în circulaţie (chiar literatura austriacă se contrazice).

În 1890-1892 s-a pus în circulaţie o emisiune nouă, cu modelul mărcii fixe modificat, similar cu cel de la cărţile poştale contemporane. Valoarea nominală a mărcii fixe este exprimată în kreuzer.


Un model identic, dar cu valoare nominală a mărcii fixe exprimată în heller, a fost pus în circulaţie în 1900. Această emisiune a mai fost urmată de numai încă una, în 1908, având modelul mărcii fixe modificat din nou.


Aceste întreguri poştale sunt destul de rare. În ciuda faptului că preţurile vehiculate în literatură ar fi mai mici decât cele la care sunt evaluate unicatele obliterate de 1 şi 2 kreuzer din prima emisiune, din 1850 (ca o simplă comparaţie), eu le văd mult mai rare decât aceste mărci, luând în considerare chiar frecvenţa de apariţie prin colecţii şi licitaţii.
Interesul meu pentru aceste întreguri poştale este de dată ceva mai recentă, dar stau foarte bine cu memoria vizuală. Nu le-am întâlnit decât în stare necirculată (este vorba de cele bilingve, germană şi română, deoarece exemplarele numai în limba germană le-am văzut şi utilizate). Le-a văzut cineva circulate?

Ceva schimbări prin blogroll...

Nu, n-am şters pe nimeni, dacă aceasta vă era prima întrebare. Doar am mai adăugat.
După ultima "rundă" a WWD (vedeţi mai multe amănunte la Carmen), am avut ocazia să mai descopăr câteva bloguri interesante. Pe câteva le-am inclus în blogroll, alte câteva au intrat în reader-ul meu de RSS şi le voi citi sau/şi comenta. Dar ca principiu, ce a apucat să intre in reader va avea şi trafic din partea mea, indiferent că voi comenta sau nu vreun articol.

Pe unii dintre prieteni îi afectează felul în care alţi bloggeri se "joacă" cu link-urile şi cu conţinutul din blogroll. S-a mai scris despre acest lucru, dar cred că merită să vă rog să citiţi ce au scris Teo şi Shayna. Odată ce ai acceptat singur să intri într-o comunitate, cred că este normal să te mai şi comporţi civilizat. Până la urmă, este o treabă de bun simţ. Trebuie să recunosc că şi eu am învăţat, că pe nimeni nu-l naşte a lui mamă blogger gata făcut.

Salutări şi pentru prietenii mai vechi, dar şi pentru cei noi: Androxa, betivuldecuvinte, bloguluninu, Carmen, Cleo, Florina, fly2sky, Fotoreporter, George Secăreanu,

joi, 28 iulie 2011

Sighişoara, expoziţie filatelică organizată de Poştă

În perioada 27 - 31 iulie, la Sighişoara, are loc Festivalul Medieval - ediţia 2011, în cadrul căruia Poşta Română şi Muzeul Naţional Filatelic vor vernisa, în ziua de sâmbătă, 30 iulie, o expoziţie filatelică dedicată în exclusivitate acestui eveniment de tradiţie, se arată într-un comunicat de presă. În cadrul expoziţiei vor fi prezentate două colecţii intitulate "Personalităţi ale culturii, artei şi ştiinţei româneşti" şi "Autoportretul în pictura universală".

Urmează, în licitaţii

Luna iulie parcă a fost ceva mai săracă în licitaţii, sau cel puţin piesele româneşti de interes potenţial parcă au fost mai puţine. Iată însă că luna august ne aduce câteva oferte cel puţin interesante.

Pe 12 august se va desfăşura licitaţia casei Regency Superior (Sale 88), unde vor fi oferite două piese din prima emisiune.

Acest unicat de 54 parale va avea un preţ de plecare de 3.000 dolari SUA.

Unicatul de 108 parale, cu margini foarte bune, va pleca în licitaţie de la 4.250 dolari.
Pentru cei interesaţi, puteţi afla mai multe detalii pe pagina de internet a casei. Maiunt câteva piese româneşti oferite, dintre care nu am remarcat mai interesantă decât o pereche de 5 parale din emisiunea a doua, cu cadrul spart (neemisa), cu un preţ de plecare de (numai) 150 de dolari:


La o licitaţie germană care urmează a se desfăşura tot în cursul lunii august, am remarcat o carte poştală mai târzie, purtând o ştampilă mai puţin comună (click pe imagine pentru mărire):

Uraţi-i "La Mulţi Ani", a făcut 70 de ani!





Câteva amănunte puteţi găsi aici.

miercuri, 27 iulie 2011

Basarabia, o piesă de interes

Văzută acum vreo săptămână. Este vorba de o carte poştală nefrancată, expediată în 1916 dintr-un spital de gubernie (click pe imagine pentru mărire).

Piesa nu poartă nicio ştampilă poştală, cea existentă cred că este una administrativă (din păcate, nu a fost ilustrată şi cealaltă faţă a cărţii potale). Ştampila spitalului are textul "GOSPITAL BESSARABSK. GUBERN. ZEMSTVA No. 2". Destinatarul este în Odessa. Din păcate, nedescurcându-mă cu limba, nu-mi dau seama dacă în textul din partea stângă există vreo informaţie referitoare la locul expediţiei.

Referitor la cele trei zemstve din Basarabia, literatura de care dispun nu face nicio referire la întreguri (parţial), ştampile şi timbrele şi anulările fiscale sau administrative, aşa că rămâne loc de săpături suplimentare. Pentru colecţionarii din ţară, acest domeniu este cvasi-necunoscut din păcate.

"Favoriţi", 2 parale 1867

Cam cu trei săptămâni în urmă, am remarcat pe eBay două piese din această valoare, care mi s-au părut interesante. Ambele sunt neuzate, una este un unicat, margine de coală, cealaltă - un bloc de patru mărci, de asemenea margine de coală. Ambele piese au varietăţi de tipar, demne de semnalat.

Această piesă este tipul 1 din blocul de report, aşa cum este şi normal pentru o margine de coală stânga (unde poate apare numai tipul 1 sau 4). Marca are o varietate interesantă în colţul stâng superior: cadrul drept al cartuşului valorii este afectat parţial de o pată albă neregulată, care coboară până aproape de fondul medalionului. Din câte ştiu, această varietate nu a mai fost semnalată, dar poate că această semnalare va fi de ajutor unui pasionat în studiul emisiunilor 1866-1867 şi care (tot din câte ştiu) ne pregăteşte o surpriză plăcută în domeniul literaturii de specialitate (mă rog mereu să nu se răzgândească, pentru că ştiu cât a muncit până acum).

A doua piesă este acest bloc neuzat, compus din tipurile 2-3/5-6. Piesa prezintă două caracteristici importante:

- prima: marca din dreapta-jos (tipul 6) are un superb lumen în fondul medalionului, la spatele capului efigiei, pe care nu l-am mai văzut până acum (bine, nici nu constituie o preocupare deosebită această emisiune pentru mine); nu ştiu dacă varietatea este cunoscută şi dacă a mai fost semnalată;

- a doua: sare în ochi alinierea defectuoasă a clişeelor de pe rândul superior, în comparaţie cu cele de pe rândul inferior; această marcă a fost imprimată cu patru planşe diferite, conform CMPR 1974; este această aliniere defectuoasă caracteristică unei anumite planşe?

Referitor la această a doua problemă, doresc să subliniez că, din păcate, niciunul dintre înaintaşii sau contemporanii noştri (vorbesc de generaţia mea), autori de studii tradiţionale (îi includ pe Celarianu, Alfred Nicolau, Kiriac Dragomir, Marcel Şapira mai târziu - cei din străinătate nu prea contează), nu au luat în considerare caracteristicile de planşă sau nu le-au descris decât accidental.

Pentru cei mai curioşi sau cei care nu realizează importanţa subiectului, îi invit să studieze, de exemplu, monografia mărcilor maghiare, capitolul rezervat primei emisiuni austriace (utilizate atât în Ungaria, cât şi în Ardeal, Banat şi Bucovina), titlul referitor chiar la modul de realizare a planşelor mărcilor primei emisiuni. Eventual, să se uite puţin peste schemele logice (şi aproape şcolăreşti).

Ultima oră: ANCOM atrage atenţia că vânzarea numerelor de telefon este o practică ilegală

Deoarece în ultima vreme Autoritatea a primit o serie de sesizări în care erau implicate numere de telefon vândute sau cumpărate prin intermediul rubricilor de mică publicitate din presă sau de pe internet, ANCOM atrage atenţia asupra faptului că această practică este ilegală, numerele fiind alocate exclusiv furnizorilor de servicii de telefonie, aceştia fiind singurii care pot, la rândul lor, asigna un număr de telefon utilizatorului final, se precizează într-un comunicat.

Scoaterea la vânzare, de către un utilizator, a unui număr de telefon ce i-a fost asignat de un furnizor poate fi considerată o tentativă de fraudă, furnizorul fiind îndreptăţit să ia în acest caz o serie de măsuri cum ar fi: oprirea furnizării serviciilor prin intermediul respectivului număr, deconectarea numărului şi introducerea acestuia în carantină pentru o perioadă de timp sau returnarea utilizatorului final de drept, după caz.

Cei mai expusi riscurilor sunt însă cumpărătorii acestor numere care, după ce plătesc uneori sume ce pot atinge chiar şi 1.000 de euro pentru un număr preferenţial, aşa-numitul „număr de aur” sau „număr de platină”, pot descoperi, la un moment dat, că numărul cumpărat nu mai poate fi utilizat. „Am avut sesizări privind numere de telefon cumpărate de pe internet, care s-au dovedit a fi numere portate cu nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare. Cumpărând un număr de la o persoană oarecare cumperi de fapt dreptul de folosinţă al numărului respectiv, care aparţine unui furnizor şi pe care acesta poate oricând să şi-l recapete dacă abonatul de drept nu a respectat condiţiile în care numărul i-a fost asignat”, a precizat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Contractele încheiate de furnizori cu clienţii lor, la fel ca şi termenii şi condiţiile de utilizare a cartelelor preplătite care constituie tot un contract pe care utilizatorii se obligă să îl respecte la achiziţionarea serviciilor, prevăd faptul că numerele sunt date în folosinţă utilizatorilor pe perioada contractului sau pe perioada de valabilitate a cartelei, ele rămânând sub controlul furnizorilor, iar nerespectarea condiţiilor de utilizare a numerelor alocate atrage după sine deconectarea acestora şi încetarea furnizării serviciilor.

Transferul unui număr de telefon între doi utilizatori, cu toate drepturile şi obligaţiile care decurg din acest fapt, este totuşi posibil, dar se poate face numai cu acordul furnizorului şi în condiţiile stabilite de acesta, printr-un contract de cesiune.

marți, 26 iulie 2011

Miercurea fără cuvinte

Moda, veşnica problemă...


Sper că, mai ales doamnelor, le-a plăcut mica "paradă". Ilustratele fac parte din oferta curentă de pe portalul Delcampe.

Nu uitaţi, Miercurea fără cuvinte a început la Carmen.

Un gând bun pentru betivuldecuvinte, Cleo, George Secăreanu, Hapi, addicted, lunapatrata, pandhoraa, Elena, Alina, RobertN, Rokssana, Se-cret, Teo Negură, Androxa.