Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 13 iulie 2011

Varietate de supratipar

Piesa din imagine a luat naştere prin aplicarea defectuoasă a supratiparului. Practic, au luat naştere două varietăţi: perechea orizontală de sus are supratiparul deplasat pe cele două mărci. Perechea verticală din stânga prezintă o marcă cu supratipar şi una fără.
Marca izolată de jos, fără supratipar, nu ar avea nicio valoare detaşată de restul piesei (ignorând dantelura deteriorată de jos), deoarece marca de 2 lei s-a emis în mod normal şi cu filigranul PTT, specific acestei emisiuni.

Altfel ar fi stat treaba dacă era vorba de baloarea de 1 leu, care a fost pusă în circulaţie doar fără filigran. Dacă se întâlneşte cu filigranul PTT, atunci piesa nu poate proveni decât din coli supratipărite, cu un rând (sau o coloană) rămase nesupratipărite, datorită deplasării supratiparului.

Văzută pe eBay.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu