Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 27 iulie 2011

"Favoriţi", 2 parale 1867

Cam cu trei săptămâni în urmă, am remarcat pe eBay două piese din această valoare, care mi s-au părut interesante. Ambele sunt neuzate, una este un unicat, margine de coală, cealaltă - un bloc de patru mărci, de asemenea margine de coală. Ambele piese au varietăţi de tipar, demne de semnalat.

Această piesă este tipul 1 din blocul de report, aşa cum este şi normal pentru o margine de coală stânga (unde poate apare numai tipul 1 sau 4). Marca are o varietate interesantă în colţul stâng superior: cadrul drept al cartuşului valorii este afectat parţial de o pată albă neregulată, care coboară până aproape de fondul medalionului. Din câte ştiu, această varietate nu a mai fost semnalată, dar poate că această semnalare va fi de ajutor unui pasionat în studiul emisiunilor 1866-1867 şi care (tot din câte ştiu) ne pregăteşte o surpriză plăcută în domeniul literaturii de specialitate (mă rog mereu să nu se răzgândească, pentru că ştiu cât a muncit până acum).

A doua piesă este acest bloc neuzat, compus din tipurile 2-3/5-6. Piesa prezintă două caracteristici importante:

- prima: marca din dreapta-jos (tipul 6) are un superb lumen în fondul medalionului, la spatele capului efigiei, pe care nu l-am mai văzut până acum (bine, nici nu constituie o preocupare deosebită această emisiune pentru mine); nu ştiu dacă varietatea este cunoscută şi dacă a mai fost semnalată;

- a doua: sare în ochi alinierea defectuoasă a clişeelor de pe rândul superior, în comparaţie cu cele de pe rândul inferior; această marcă a fost imprimată cu patru planşe diferite, conform CMPR 1974; este această aliniere defectuoasă caracteristică unei anumite planşe?

Referitor la această a doua problemă, doresc să subliniez că, din păcate, niciunul dintre înaintaşii sau contemporanii noştri (vorbesc de generaţia mea), autori de studii tradiţionale (îi includ pe Celarianu, Alfred Nicolau, Kiriac Dragomir, Marcel Şapira mai târziu - cei din străinătate nu prea contează), nu au luat în considerare caracteristicile de planşă sau nu le-au descris decât accidental.

Pentru cei mai curioşi sau cei care nu realizează importanţa subiectului, îi invit să studieze, de exemplu, monografia mărcilor maghiare, capitolul rezervat primei emisiuni austriace (utilizate atât în Ungaria, cât şi în Ardeal, Banat şi Bucovina), titlul referitor chiar la modul de realizare a planşelor mărcilor primei emisiuni. Eventual, să se uite puţin peste schemele logice (şi aproape şcolăreşti).

4 comentarii:

  1. Marca de 2 parale din margine de coala din cate tin minte a fost vanduta pentru o suma foarte modesta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aldor: Îmi pare rău, nu mai ţin minte, am remarcat-o după ce descărcasem imaginea şi nu îmi notasem "Item number".

    RăspundețiȘtergere
  3. S-a vandut dupa 6 biduri pentru EUR 6,68.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aldor: Mulţumesc frumos pentru completare! E un preţ foarte bun pentru cumpărător.

    RăspundețiȘtergere