Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 18 iulie 2011

Poşta turcă

Săptămâna trecută au fost oferite pe eBay câteva piese ale poştei turce în România, în timpul Primului Război Mondial. Deşi toate piesele sunt clar de natură filatelică, m-a mirat nespus de mult preţul ridicat cu care s-au vândut şi pe care nu mi-l explic. Dar şi pe care îl consider nejustificat pentru astfel de piese. Există însă posibilitatea ca numărul doritorilor de astfel de piese să fie destul de mare, iar cei care s-au "bătut" pe ele să nu dispună de cine ştie ce cunoştinţe. Trebuie să remarc însă că preţul pieselor cu adevărat circulate prin poştă (foarte rare de altfel) se ridică cu mult peste nivelul acestor tranzacţii de pe eBay. Să vedem despre ce este vorba.

Bucureşti, negativă. 25 dolari, după 2 biduri.

Bucureşti, 21 dolari după 4 biduri.

Scrisoare cu mărci obliterate de complezenţă: 114 dolari după 13 biduri.

Idem, 78 dolari după 20 de biduri. Această ultimă piesă are şi o ştampilă în care nu prea am încredere. Dacă o ştie cineva catalogată de vreun autor, l-aş ruga să indice sursa.

Poşta turcă nu a "beneficiat" de mărci proprii, utilizând mărci aflate în circulaţie la acea dată. Din câte ştiu, nu există un inventar al mărcilor utilizate pe timpul ocupaţiei în România. Tot din câte ştiu, cele două ştampile utilizate la Bucureşti (primele două piese, pe fragmente) au fost contrafăcute.

Dacă are cineva informaţii suplimentare sau poate indica vreo sursă bibliografică, este binevenit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu