Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 9 iulie 2011

Poştă aeriană

Am văzut zilele trecute o piesă puţin mai deosebită (click pe imagine pentru mărire).


Plicul a fost expediat prin poşta aeriană din Bucureşti în Palestina (la acea dată), la Tel Aviv. Se vede "de la o poştă" că piesa este circulată real. În afara ştampilei de sosire (aplicată pe verso), plicul mai are două ştampile pe faţă, una circulară, aplicată cu tuş negru, cealaltă pare a fi amprenta unui sigiliu aplicat cu tuş violet. Nu am cunoştinţe în domeniu, dar cineva a scris uşor, cu un creion, sub adresă, "zensur". Nu ştiu dacă la acea dată exista în Palestina un serviciu de cenzurare a corespondenţei şi mai ales cui aparţinea (dacă nu mă înşel, teritoriul mai era sub mandat britanic).

Destinaţia este mai puţin comună pentru o corespondenţă românească, pentru perioada respectivă. Ce doresc să subliniez este că încă nu ştiu să existe un colecţionar pasionat de studiul tarifelor şi circulaţiilor din perioada interbelică. Iar câmpul de studiu ar fi unul cu un potenţial ridicat, mai ales că majoritatea pieselor pot fi achiziţionate la preţuri acceptabile.

4 comentarii:

  1. Amprenta violetă de pe fața plicului nu este ștampilă de cenzură!Scrie pe ștampilă,pe prima linie sub desen „Keren Kayemet le Israel" și restul nu-mi este suficient de clar.În niciun caz nu e cenzură.Trebuie să fie o ștampilă ce se aplica pentru perceperea unei taxe .Keren Kayemet le Israel,era pe vremea aceea o organizație în Palestina și un fond care aduna de la populație bani pentru diferite scopuri în folosul aceleași populații.Aceast fond emitea timbre,care nu aveau putere de francare a scrisorilor,ele folosind doar la perceperea acestor taxe.În perioada de tranziție a serviciului poștal, după terminarea mandatului britanic în Palestina(aprilie 1948),o serie de timbre emise de Keren Kayemet le Israel au fost supratipărite cu cuvântul „Poșta” și au servit drept timbre de poștă (aproximativ 5-6 săptămâni)până la emiterea primelor timbre ale statului nou înființat.Dacă văd restul textului poate îmi dau seama despre ce este vorba.Eu n-am mai văzut până acum această ștampilă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cenzură cred că nu era încă atunci!Este prea devreme pentru cenzură în 1933,anul când a fost expediată scrisoarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ștampila circulară,nu o recunosc,trebuie să caut.Voi căuta prin cărți,Max Peter,dacă te interesează ce este.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am bănuit că cel care a scris "zensur" pe piesă a scris prostii. Ştiam de "interim period" (inclusiv de emisiunile prvizorii), dar nu ştiam nimic despre ştampila violetă, pe care nu am mai văzut-o niciodată, nici în perioada de tranziţie, dar nici aşa devreme.
    Mulţumesc frumos pentru ajutor, alfabetul este o mare problemă pentru mine, n-am reuşit să învăţ mai nimic.

    RăspundețiȘtergere