Pe 30 iunie s-a desfăşurat licitaţia online periodică a casei Status International, din Australia. Deşi în mod curent licitaţiile acestei case sunt axate pe piese de interes local (fostele colonii britanice din Australia şi commonwealth-ul australian), printre cele peste 3000 de loturi prezentate la fiecare vânzare figurează multe piese din toată lumea.
La această licitaţie au fost prezente mai multe piese româneşti. Nivelul preţurilor mi s-a părut însă stabilit într-un mod destul de original (mai pe scurt, nu prea îmi dau seama ce calcule stau la baza stabilirii lor). Am făcut o scurtă selecţie.
Tete-beche neuzat la valoarea de 40 parale din a doua emisiune. Preţ de plecare: 500 dolari (australieni, nu voi mai repeta pentru celelalte). Piesa are faţă destul de frumoasă, dar urmele de şarnieră care sunt vizibile par a fi destul de grele pentru preţul cerut (dolarul australian este o idee peste cel american, cursul învârtindu-se undeva pe la 3,10 lei). Piesa mi se pare însă interesantă totuşi, datorită microsemnelor caracteristice pe care le au cele două clişee. Pentru cei mai puţin iniţiaţi, clişeul mărcii de 40 parale a suferit, în timp, o uzură din ce în ce mai accentuată. Unii specialişti tind să atribuie unor stadii distincte de uzură statutul de tipuri, lucru cu care personal nu prea sunt de acord, tipurile însemnând, în opinia mea, cu totul altceva.
Un alt tete-beche, de această dată la valoarea de 6 parale 1862, în nuanţă comună. Preţ de plecare: 300 dolari. Fără comentarii, dar şi la această pereche se pot distinge microsemne caracteristice.
La licitaţie au fost prezentate mai multe perechi nedantelate la mijloc, ale unor mărci cunoscute cu această categorie de varietate. Două exemple:
Ambele perechi au filigran PR. Invariabil, toate piesele din această categorie au avut preţuri de pornire de câte 250 dolari. Un lucru ce mă nedumireşte, atât timp cât piese similare au fost oferite în România pentru 50 de euro bucata şi nu s-au vândut!
La capitolul eseuri, au fost oferite trei "Efigii", un 25 bani în negru, precum şi cele două piese de 5 lei ilustrate mai jos.
Nedantelat pe carton alb, în brun - 250 dolari.
Piesă similară, dar în negru - 150 dolari. Ambele eseuri sunt realizate cu clişeul definitiv, care are drept microsemn catacteristic un mic punct de culoare sub R din ROMÂNIA, pe cadrul interior.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu