Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 6 iulie 2011

Uite cum se aruncă banii!

Pe eBay s-a încheiat ieri licitaţia pentru un lot de clasice româneşti (click pe imagine pentru mărire).


Lotul a fost achiziţionat cu 175 dolari, după 17 biduri. Până aici, nimic deosebit, dar dacă te uiţi mai atent la piese... Pe rândul 1, a treia marcă (5 parale) este probabil falsă. Pe rândul al doilea, a treia marcă este un fals grosolan. Pe ultimul rând, toate piesele sunt falsuri grosolane. Din mărcile rămase, a doua de pe primul rând cred că este placată (marca originală nu poate avea margini aşa de late), iar ultima marcă este distrusă. Ar rămâne 10 piese clasice (fără cele două exemplare de 50 bani Paris). Păi, dacă pui mâna pe creion şi aduni (presupunând că cele zece piese mai sunt şi fără niciun defect), cum o dai, cum o împarţi, preţul mediu pe exemplar este mult prea ridicat.

Bănuiesc că preţul final a fost atins ori pentru că un habarnist a plusat, ridicând fără rost lotul, ori că bidul cel mare a fost dat chiar de proprietar (văzând că sunt amatori - se practică des aşa ceva de când nu se mai poate vedea identitatea celui care bidează) şi a luat plasă, rămânând cu gunoaiele.
Se mai poate întâmplă însă şi un alt lucru, ceva de ţine chiar de psihologia licitaţiei: "Cum să pierd eu lotul? Vor şmecherii ăştia să mi-l ia?" Şi până la urmă... nu i l-au luat!

8 comentarii:

  1. Cam aveţi dreptate. Dacă se vând şi aşa ... Dar am impresia, cu ochiul meu cosonesian, că a doua din primul rând este pe un fragment. Deci n-ar fi chiar placare. Totuşi e greu să fi sigur la o scanare nu cine ştie ce.

    RăspundețiȘtergere
  2. Normal un fals nu ar trebui sa valoreze si el ceva? Macar vreo doi trei dolari acolo, ca de e fals?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cornelius Ionescu: scan-ul era ceva mai măricel, permitea vizualizarea acceptabilă a pieselor (l-am mai redus eu puţin, ca să nu depăşesc dimensiunea standard). Dar falsurile sunt aşa de evidente, încât sar în ochi. Ştampilele ies imediat în evidenţă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Administrator: păi de la doi-trei la vreo zece bucata e tare mult! Sunt într-adevăr şi colecţionari de falsuri (chiar şi eu colecţopnez falsuri), dar cele de faţă nu merită mai mult de juma' de euro bucata, pentru că sunt printre cele mai grosolane.
    Există într-adevăr şi falsuri care sunt mai scumpe şi căutate de colecţionari (cum sunt falsurile realizate de Sperati), dar acelea sunt destul de rare, iar banii n-ar trebui daţi pe ele decât dacă sunt expertizate (o să râdeţi, dar chiar şi falsurile Sperati s-au încercat a fi reproduse!).

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ma pricep, dar mai mult ca sigur ai dreptate. Salutare !

    RăspundețiȘtergere
  6. Rapa_ru': Salutare! Ce să zic, cititorii decid.

    RăspundețiȘtergere
  7. Din păcate nu mă pricep...
    Seară minunată să ai!

    RăspundețiȘtergere
  8. Elena: şi eu îţi doresc o seară minunată!

    RăspundețiȘtergere