Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 23 iulie 2011

Câteva circulaţii

Am văzut săptămâna aceasta câteva piese care mi s-au părut că merită câteva rânduri.

Cartea poştală din imagine a fost expediată nefrancată, în ianuarie 1918 din Breaza, Bucovina, în Boemia. Ştampila de plecare nu este printre cele comune, chiar dacă este aşa de târzie. Pe mijloc, aplicată cu tuş violet, se poate distinge şi ştampila cenzurii militare austriace din Vatra Dornei. Nu sunt prea bun la cenzurile din fostul imperiu austriac şi nu ştiu exact cât este de rară această cenzură, mai mult ca sigur ea este menţionată în literatură. Piesa a fost vândută pe eBay cu un preţ relativ modest, dar după părerea mea, raritatea ştampilei Breaza ar fi meritat ceva mai mult.

Cele două poşte aeriene de mai sus au fost oferite de către acelaşi vânzător, în cadrul mai multor piese româneşti (majoritatea relativ comune). Piesele au fost expediate în 1926, din Bucureşti la Viena, "generând" oarecare vâlvă printre potenţialii amatori. Nu ştiu dacă aceştia au fost atraşi de circulaţia prin poşta aeriană, sau de frabcaturile cu blocuri ale uzualelor Ferdinand. Prima piesă s-a vândut cu 39 de dolari după 6 biduri, iar a doua cu 44 dolari după 11 biduri. Ca o remarcă, în ultimul timp piesele de poştă aeriană par să înregistreze, totuşi, o scădere a interesului, în comparaţie cu nivelul de prin 1995-2000.

Iată o piesă ceva mai interesantă şi cert mai rară decât cele menţionate anterior. Plicul recomandat, de dimensiune mai mare, a fost expediat din Bucureşti (ştampila ocazională specială a Expoziţiei EFIRO 1932) la Bârlad. În ciuda aspectului nu prea îngrijit (pe faţa plicului sunt mai multe pete de rugină), piesa a fost vândută cu 85 de dolari, după 13 biduri.

Piesa aceasta este foarte frumoasă, un "Zeppelin" (5. Südamerikafahrt, august 1933). Tocmai menţionasem mai sus tendinţa descendentă a cererii pentru piesele de poştă aeriană. Acest lucru este valabil şi pentru piesele zburate cu zeppelinul. Vânzătorul piesei (pe eBay) a cerut un preţ mult prea mare, rămânând cu ea.

Piesa aceasta este ceva mai târzie, din 1941, fiind expediată din Caracal (vă rog, nu faceţi glume!) în Franţa. M-a surprins puţin realizarea înregistrată (30 de dolari, după 10 biduri). Presupun că amatorii s-au numărat din rândul colecţionarilor francezi sau germani (dacă are cineva o altă idee, îl rog să mă completeze). Este adevărat, destinaţia nu este cea mai comună pentru acest an (ţinând cont de situaţia politică şi militară).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu