Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 24 iulie 2011

O eroare frumoasă la Rusia

Piesa a fost vândută pe eBay, recent.


În ce constă eroarea? Marca de 3 kopeici a fost pusă în circulaţie în august 1866, fiind imprimată în două culori: negru (cadrul şi centrul) şi verde albăstrui (fundalul de siguranţă), pe hârtie vărgată orizontal, cu filigran. Eroarea constă în imprimarea mărcii de 3 kopeici (cadrul) cu fundalul celei de 5 kopeici, din aceeaşi emisiune. Fundalurile valorilor de 1, 3 şi 5 kopeici diferă între ele, fiecare având un desen distinct. Fundalul mărcii de 5 kopeici (întâlnit şi aici) se distinge prin triunghiul cu vârful în jos, multiplicat pe suprafaţa neacoperită de tiparul în culoare neagră.
Eroarea este cunoscută şi catalogată inclusiv de Michel. Frumuseţea acestei piese constă în faptul că ea este un bloc de patru mărci reconstituit. Mărcile din bloc sunt obliterate cu ştampilăa ovală cu puncte din Sankt Petersburg (iniţialele S. P. B. cu alfabet chirilic). Unicatul obliterat al erorii nu este o mare raritate, având o cotă de 50 de euro, dacă nu mă înşel. Fiind mai comună, de mulţi ani încerc să găsesc o astfel de piesă circulată în Basarabia, dar nu am informaţii că ar exista (multe colecţii de Rusia clasică vândute în ultimii ani - inclusiv celebra colecţie Mikulski - nu au avut o asemenea piesă).
Piesa a fost vândută cu 210 dolari, după 23 de biduri.

2 comentarii:

  1. :foarteUimita:
    Cum ai invatat sa cunosti astfel timbrele chiar si atunci cand nu sunt pe masa in fata ta?

    RăspundețiȘtergere
  2. hapi2233: Puţină pasiune, puţină perseverenţă, muuuult studiu...

    RăspundețiȘtergere