Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 23 iulie 2011

Calvarul fără sfârşit al victimelor carnagiului de pe insula Utoeya

Hăituiţi, luaţi drept ţintă şi ucişi, timp de aproape două ore, zeci de tineri norvegieni, participanţi la Universitatea de vară a Mişcării Tineretului Partidului Muncii, AUF, au căzut sub gloanţele unui bărbat de 32 ani, deghizat în poliţist, care a transformat insula paradisiacă Utoeya din fiordul Oslo în iadul pe pământ, notează sâmbătă AFP.

Când primele focuri de armă au fost trase în jurul orelor 17.00, aproape 600 de persoane, majoritatea tineri, se aflau pe mica insulă pentru a participa la o tabără de vară festivă a tineretului din Partidul Muncii, al premierului Jens Stoltenberg.

Purtând un pulover cu sigla "Poliţie", atacatorul, un tânăr blond de 1m, 90cm, identificat de mass-media sub numele de Anders Behring Breivik, şi-a atras victimele pretinzând că vrea să le protejeze şi să le dea informaţii importante, potrivit mai multor martori.

"Veniţi aici, am informaţii importante, veniţi aici, nu aveţi de ce să vă temeţi", le-a spus atacatorul înainte de a deschide focul, a povestit Elise, o adolescentă de 15 ani, intervievată de agenţia NTB .

AFP precizează că tinerii activişti laburişti ştiau despre atacul din centrul oraşului şi tocmai ieşiseră de la o informare cu privire la el. Insula s-a transformat brusc din "paradis" în "iad", potrivit afirmaţiilor premierului Stoltenberg, care mergea acolo în fiecare vară cu începere din 1974.

"L-am auzit strigând că ne va ucide pe toţi. Părea ieşit direct dintr-un film nazist", a relatat Adrian Pracon, 21 de ani, rănit de criminal pe un mal al insulei. ''Când atacatorul a început să tragă în grupul din jurul lui, m-am întins pe jos şi m-am prefăcut mort. Se afla la doi metri de mine, îi auzeam respiraţia, simţeam căldura armei lui", a explicat tânărul norvegian, din spital, pentru televiziunea australiană ABC.

''Încerca pe toată lumea, le dădea o lovitură de picior pentru a vedea dacă trăiau sau pur şi simplu trăgea în ei'', a mai relatat Adrian.

Într-o relatare lungă pe blogul său, Khamshajiny -"Kamzy"- Gunaratnam a povestit despre eforturile sale disperate împreună cu prietenii de a se ascunde, a evita ucigaşul, a fugi cu orice preţ peste stânci, mărăcini şi printre gloanţe. ''Cel mai rău a fost atunci cand am aflat că cel care trăgea era îmbrăcat în poliţist. În cine trebuia să avem încredere? Dacă chemam poliţia tipul ăsta ne va veni în ajutor?, a subliniat tânăra femeie de 23 de ani. "Cu toate acestea am chemat poliţia! Dar a trecut o groază de timp până a venit", îşi aminteşte ea.

Doar puţin după orele 19:00 un comando al poliţiei norvegiene, sosit cu elicopterul, a reuşit în cele din urmă să-l aresteze pe suspect.

Sursa: AGERPRES

6 comentarii:

  1. groaznic...cand s-a intamplat asta?
    se spune ca frica miroase si asta ii face fericiti pe cei cruzi...

    mintea omului...de neinteles...

    RăspundețiȘtergere
  2. Au vuit toate agenţiile de ştiri... Două atentate au avut loc în Oslo, unul cu o maşină capcană în centrul oraşului, al doilea - cel descris mai sus. Bilanţul victimelor (aseară) era de 92 de morţi şi câteva zeci de răniţi.
    Toţi - suflete nevinovate, înălţate la cele drepte din cauza unor descreieraţi...

    RăspundețiȘtergere
  3. asa imi trebuie daca nu prea ma uit la tv si nu citesc stirile...:((

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici eu nu prea mă uit la televizor, dar ştirile le citesc non-stop - şi datorită meseriei...

    RăspundețiȘtergere
  5. Tipul asta sociopat scria pe facebook despre ura lui, asa cum fac o multime de conationali de-ai nostrii si de altfel de pretutindeni
    Rau e ca sunt personaje care dau like la astfel de grozavii gandindu-se ca " e doar o forma de a iesi din tipare"
    Sa scrii ca iti doresti sa ii vezi morti pe cei din X partid si sa repeti asta constant nu e o iesire din tipar, sunt strigatele unei bestii cu chip uman.
    Omul a dat "semnale" de multa vreme dar n-a fost luat in serios. Astea sunt consecintele
    Poate colac peste pupaza avem nevoie chiar de ingradirea libertatilor pentru care s-a luptat atata batrana Europa.Penibil , tragic, trist

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai dreptate, deplină dreptate. Unii au într-adevăr libertate, dar nu ştiu ce să facă cu ea.

    RăspundețiȘtergere