Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 10 iulie 2011

Două piese

Iată încă o dovadă că piesele interesante sunt căutate, iar colecţionarii (sau comercianţii) sunt dispuşi să plătească pentru ele.

Scrisoarea cu mărci "Paris" a fost expediată în martie sau mai 1874 (niciuna dintre ştampile nu are luna lizibilă) de la Craiova la Bucureşti. Francatura pentru recomandată (40 bani) este realizată dintr-o pereche orizontală de 15 bani şi un unicat de 10 bani. În ciuda clapei plicului, ruptă, piesa a fost vândută cu 165 dolari, după 15 biduri.

A doua piesă (click pe imagini pentru mărire) are o frumoasă francatură multiplă de 16 lei (32 de bucăţi de 50 bani "Mihai copil" de 50 bani, supratipar "8 Iunie 1930"), corespunzătoare unei scrisori externe. De remarcat data expedierii, ianuarie 1932, când uzualele Mihai copil fuseseră deja înlocuite de cele "Carol II" format mic. Se pare că nu şi la oficiul Arad 1, unde mai exista un stoc din mărcile vechi.
Piesa a fost cumpărată cu 10 euro, după 7 biduri.

4 comentarii:

  1. si acum imi mai pare rau ca m-am "calicit" un pic la prima piesa...

    RăspundețiȘtergere
  2. pictoras: nu este chiar o piesă deosebită, această combinaţie se mai întâlneşte. În plus, ruptura de la clapă îi cam scade potenţialul, părerea mea este că s-a plusat puţin cam mult pentru valoarea reală a piesei. Adică... tot răul spre bine!...

    RăspundețiȘtergere
  3. era importanta pentru mine aceasta achizitie sa ies putin din achizitionarea plicurilor cu "francatura filatelica" Stiu ca nu sunteti de acord cu acest tip de colectie (sau mai degraba cu "preturile" la care se vand aceste tipuri de plicuri circulate) dar mie imi plac. In schimb mi-am dat seama ca aceasta colectie de inceput a mea contine mai multe plicuri trimise in epoca de filatelisti, decat cele care au circulat intamplator cu francaturi deosebite. De asemenea "ruptura plicului" pentru mine personal nu scade valoarea- e un argument in plus ca nu a circulat cu "dedicatie" Pretul intr-adevar cam mare si daca si dvs.ati confirmat acest lucru, parca a disparut si parerea de rau:)

    RăspundețiȘtergere
  4. pictoras: nu că nu sunt de acord cu piesele filatelice, nu sunt de acord cu preţurile solicitate, de multe ori prea mari în comparaţie cu piesele circulate "pe bune" (în definitiv, fiecare dă banii pe ce îi place). Din experienţă, cei ce doresc să facă un exponat cu asemenea piese pot fi depunctaţi de juriu. Dacă piesele nu sunt expuse, atunci chiar nu are importanţă decât ca potenţial preţ de recuperare a investiţiei.
    Am dat mai demult, într-un articol, o definiţie a corepondenţei. Din punctul meu de vedere, ea trebuie să întrunească nişte condiţii. Tot din experienţă, pot spune că piesele care întrunesc acele condiţii au fost, în marea lor majoritate, o investiţie bună pentru cei care le-au achiziţionat. Acum şi aici pot exista o sumedenie de "nuanţe", datorită preferinţelor şi specificului fiecărei colecţii, deci nu cred că poate spune cineva că este o regulă strictă. Prin definiţie, noi, colecţionarii suntem în cele mai multe cazuri destul de subiectivi.

    RăspundețiȘtergere