Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 12 ianuarie 2012

Oradea, perioada de tranziţie

Am remarcat o piesă care se întâlneşte ceva mai rar, iar cei cunoscători ştiu la ce mă refer. Să vedem însă piesa.


Este vorba de un plic recomandat expediat în iulie 1919 de la Oradea la Bucureşti. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu partea istorică, voi da câteva explicaţii.

Ce s-a întâmplat în Ardeal după momentul 18 noiembrie/1 decembrie 1918? Deşi la această dată populaţia hotărâse ca teritoriile locuite de români să fie alipite Regatului României, începerea activităţii unităţilor poştale româneşti s-a produs treptat, în perioada 25 ianuarie - 1 februarie 1919. Pe 25 ianuarie, toate serviciile poştale au fost trecute sub autoritatea Poştei române. Pe 1 februarie, unităţile poştale din cele 15 judeţe care formau vechea Direcţie Regională de Poştă Cluj (maghiară) au fost trecute în subordinea Direcţiei Centrale de Poştă (române) de la Sibiu, iar unităţile poştale administrate de slujbaşi maghiari au fost preluate de poştaşii români (sau s-au înfiinţat unităţi poştale româneşti) în mod treptat, mergând de la est spre vest, până în mai 1919. Iniţial, în Ardeal au funcţionat oficii contractuale (magisterii) şi agenţii contractuale a căror organizare nu era similară cu cea a unităţilor poştale din Regat.

Aprovizionarea că mărci poştale româneşti a unităţilor din Ardeal s-a făcut anevoios şi în mod treptat. Din cauza lipsurilor înregistrate, s-a permis în continuare utilizarea mărcilor poştale maghiare (în Ardeal până la 30 septembrie 1919, iar în judeţul Timiş chiar până în februarie 1920). Iniţial, valoarea nominală a mărcilor maghiare a fost socotită la cursul de 1 coroană/1 leu românesc, până la 1 iulie 1919, dată de la care cursul a fost modificat, 2 coroane/1 leu românesc.

Piesa din ilustraţie a fost francată cu opt mărci de 10 filler, fiind expediată la Bucureşti pe 12 iulie, de la oficiul Oradea nr. 5 (adică imediat după trecerea la cursul de 2 coroane/1 leu). Asta înseamnă că francatura corespunde unui nominal de 80 filler, adică 40 bani. Exact tariful în vigoare pentru o recomandată internă.

Pe faţa plicului, în afara etichetei de recomandare în limba maghiară, s-a aplicat şi ştampila cenzurii din Oradea. Pe spatele plicului, în ciuda lipsei clapei mai sunt vizibile urme ale altor ştampile aplicate cu cerneală negru-sepia.

Una peste alta, este o piesă interesantă.

21 de comentarii:

  1. Intotdeauna este o incantare citirea unui astfel de articol.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fantastic articol !
    Ce bine mi-ar fi prins o astfel de sursă de cunoștințe și informare(cum ești tu Peter),în urmă cu vreo 20 de ani,când bâjbâiam în întuneric,departe de surse,să fac o colecție de istorie poștale a orașului Turda.
    PS:(off topic) toată ziua de astăzi am avut greutăți să accesez bloguri din platforma blogger :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos! Legat de Turda, am reuşit reconstituirea istoriei poştale şi a tuturor ştampilelor utilizate acolo pe timpul Imperiului, până în 1919. Primele ştampile utilizate de austrieci în perioada prefilatelică sunt destul de răruţe.
      Legat de platforma Blogger, cred că cei de la Google lucrează din greu la updatarea platformei. Primul lucru care mi-a sărit în ochi a fost introducerea (începând de ieri) a formei actuale de răspunsuri la comentarii. Se pare că mai au de lucrat la treaba asta, pentru că - deşi am toate setările corecte - data şi ora comentariilor sunt prost indicate.
      Una peste alta însă, se simte o îmbunătăţire.

      Ștergere
    2. Cu perioada Imperiului n-au fost așa de mari problemele pentru că se găsește informație în Monografia timbrelor maghiare și a fost tratată de asemenea în în revistele ABB până n-au încetat să apară.Problema a fost și este perioada următoare Imperiului.Perioada prefilatelică este adevărat răruță.Ceea ce este pe piață,mai bine zis era când urmăream îndeaproape,era perioada 1848-49.

      Ștergere
    3. Da, ştiu... Dar am reuşit să completez destul de mult şi peste monografia maghiară. Între timp a apărut şi catalogul lui Gudlin, am reuşit să acopăr şi perioada de tranziţie. Îţi voi trimite ceva pe mail care cred că îţi va face plăcere.

      Ștergere
    4. Mulțumesc !
      N-am ajuns încă să văd !

      Ștergere
    5. Îmi cer scuze,am primit demult deja,dar mi-a căzut greu fisa să caut în acel loc!
      Este fantastic,cu adevărat fantastic .Nu am știut că a existat,că există așa ceva !
      Minunat,mulțumesc mult mult !

      Ștergere
    6. Mă bucur tare mult dacă îţi face plăcere!

      Ei bine, aşa ceva am deja în formă finală pentru Ardeal, de la începutul începuturilor (de la prefilatelie) pââână în 1919.... Iar până prin 1880 fiecare ştampilă este şi ilustrată.
      Problema mare este acum cu selectarea pieselor, am peste 2000 de imagini cu piese (majoritatea corespondenţe) şi nu ştiu pe care să le pun, că toate sunt frumoase...

      Ștergere
  3. Ce interesant ! Imi plac explicațiile prin care integrezi în timp piesele de colecție. Îmi plac blogurile care mă ajută să îmi îmbogățesc cunoștințele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi mulţumesc pentru apreciere, Zina.
      Şi mie îmi place să scot la iveală lucruri mai puţin cunoscute.

      Ștergere
    2. mereu aflu lucruri interesante aici la tine...esti o comoara :)

      Ștergere
  4. Acum mulţi ani, undeva între 1980-1983, am fost, aproape sâmbătă de sâmbătă la Muzeul Brukenthal.
    Mă obseda, estetic vorbind-scriind, un tablou cu Sfântul Ieronim, pictat de Marinus van Reymerswaele. La o bună bucată de vreme doamnele care supravegheau somptuoasele saloane ale muzeului au început să mă cunoască, să-mi răspundă la salut şi chiar să-mi zâmbească ...
    Sub privirea îngăduitoare a uneia dintre ele, după aproape trei ani, am îndrăznit să ating uşor pânza şi să mă conving că strălucirea cataramei cărţii e vopsea şi nu metal ...
    Nevoia de-a atinge am simţit-o privind plicul vechi şi bucurându-mă pentru privilegiul pe care îl ai manevrând, sfios, istoria veche ...
    Mulţumesc!

    http://www.europeana.eu/portal/record/05812/8602E9B39FA56780850B480308E6700E7C41768B.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam în aceeaşi perioadă am stat şi eu în Sibiu.
      Nu am fost chiar aşa de des în muzeu, dar i-am călcat de multe ori pragul.
      Preferatele mele erau documentele vechi şi cărţile. Asupra artei plastice m-am aplecat mult mai târziu.
      Am semnalat şi eu pe blog, într-un articol mai vechi, proiectul europeana.eu, unde chiar am găsit lucruri extrem de interesante (din păcate, aproape de loc româneşti).
      Eu trebuie să-ţi mulţumesc!

      Îţi recomand ceva care s-ar putea să-ţi placă:
      http://bibliodyssey.blogspot.com/
      Este un blog nemaipomenit, care merită citit.

      Ștergere
  5. Tranzitia nu s-a terminat;
    ... de vreo 150 de ani.
    PS. Eu am mai prins denumirea de Oradea Mare; curtea de apel a judetului Satu Mare era acolo; acolo era convocat si tata pentru sabotarea puterii populare; nu iesise la secere in ziua de Foca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astăzi, această denumirea are deja o conotaţie... cunoscută. :(
      În istoria poştală a Ardealului se referă însă la perioada de preluare a administraţiei de către români.

      Ștergere
  6. Buna ziua domnule Peter,
    a fost o placere sa pot parcurge acest material. Sunt elev in cls. a XII-a la C.N. "Mihai Eminesu, Oradea si particip la un concurs de comunicari stiintifice la disciplina istorie. Am tot cautat despre ce as putea scrie si am gasit, zic eu o tema extre de interesanta dar si greoie in acelasi timp si anume: Oradea în timbre sau Istoria unui oraş prin mărcile poştale care-i aparţin. Ar fi o mare placere pentru mine sa pot colabora cu dvs. deoarece am vazut ca sunteti in adevarat specialist in filatelie iar eu am nevoie de o astfel de persoana. Daca puteti sa ma ajutati cu materiale, informatii, etc., mi-ar fi de mare folos.

    Multumesc anticipat!

    Cu stima,
    Mark Lukacs.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara,

      Îmi pare rău, dar în afara celor publicate deja în literatura filatelică nu ştiu alte amănunte. Nu mă preocupă istoria regională decât dacă este legată de filatelie sau istorie poştală.
      Dacă nu stăpâneşti cât de cât domeniile cu care se ocupă istoria poştală, ţi-aş sugera să alegi altă temă, deoarece aceasta este deosebit de dificilă, literatura este rară şi scumpă, iar timpul celor care mai cunosc câte ceva este destul de limitat.

      Ștergere
    2. Ce pot să fac este să dau sfoară în ţară, (pe Facebook în grupuri specializate), poate se oferă cineva. Am să indic şi profilul de pe Google+, dacă este cineva disponibil să poată face un contact.

      Ștergere