Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Despre puterea de francare şi retragerea din circulaţie a mărcilor poştale curente

Din ce în ce mai des, cetăţenii reclamă faptul că unele emisiuni mai noi de mărci poştale nu sunt acceptate în oficiile poştale de către lucrătorii de la ghişee, întrebându-se care mărci din cele puse în circulaţie de către Romfilatelia mai au sau nu putere de francare.

Despre un astfel de caz scrie pe blogul propriu unul dintre colegii noştri, aici. În cazul de faţă, mărcile poştale aveau putere de francare, dar oficianta s-a "ghidat" după criterii stranii ("Noi timbre din astea nu am avut" - SIC!), nu după reglementări pe care ar fi trebuit să le cunoască.

La rândul meu, am primit numeroase întrebări referitoare la acelaşi subiect: dom'le, timbrele din '80 mai pot fi folosite pe scrisori? Da' cele din '90? Este vreo diferenţă între timbrele cu valori în lei vechi?

Haideţi să o luăm metodic, să vedem care este treaba.

În 2005 s-a produs denominarea leului. La data respectivă, pentru o scurtă perioadă, atât moneda (leul românesc), cât şi preţurile au avut o circulaţie combinată (atât leii vechi, ROL, cât şi leii noi, RON). Situaţia a fost reglementată atunci prin cel puţin două circulare ale BNR. Inclusiv preţurile trebuiau exprimate în ambele monede (ROL şi RON), lucru care s-a întâmplat inclusiv cu câteva mărci poştale.
Ulterior, la data încetării utilizării leilor vechi, s-au scos din circulaţie şi mărcile poştale care aveau nominalul exprimat în această monedă (bine, au existat excepţii cauzate de amatorismul celor de la Romfilatelia, am scris despre acest lucru aici).

În luna martie a anului trecut am semnalat adoptarea de către organismul de reglementare abilitat a Deciziei privind planurile emisiunilor filatelice, condiţiile de emitere, tipărire, punere în circulaţie, retragere din circulaţie şi de comercializare a timbrelor şi efectelor poştale (este vorba despre Decizia nr. 968 din 4 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial Partea I-a, nr. 171 din 10 martie; un extras poate fi descărcat de la linkul indicat).

Iată ce spune actul normativ:

Art. 15. — (1) Retragerea din circulaţie a emisiunilor filatelice se realizează de către Romfilatelia, prin emiterea unei decizii de retragere, în următoarele cazuri:
a) la împlinirea unui termen de 2 ani de la data punerii în circulaţie a emisiunii filatelice;
b) la epuizarea stocului din emisiunea respectivă comandat de către CNPR, în vederea acoperirii necesarului de francare;
c) în alte situaţii excepţionale, cu aprobarea prealabilă a ANCOM.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. b), Romfilatelia emite decizia de retragere din circulaţie a emisiunii filatelice la solicitarea scrisă a CNPR.
(3) Romfilatelia are obligaţia de a transmite ANCOM şi CNPR copii ale deciziilor de retragere din circulaţie, precum şi de a le publica, în momentul emiterii, pe pagina sa de internet.
(4) CNPR are obligaţia de a pune la dispoziţia utilizatorilor în toate punctele de acces deservite de personal informaţii privind retragerea din circulaţie a emisiunilor filatelice.
(5) După data retragerii din circulaţie a emisiunii filatelice, timbrele şi efectele poştale ce compun emisiunea filatelică pot fi comercializate doar de Romfilatelia.


La data respectivă, numai o mână de colecţionari au intuit care pot fi urmările acestei reglementări, nici nu ştu dacă vreunul din ei a înaintat organismului de reglementare vreo observaţie, pentru că proiectul deciziei prşedintelui ANCOM a fost supus dezbaterii publice, conform prevederilor legale.

Acum, unde-i lege, nu-i tocmeală! Romfilatelia a făcut, spre sfârşitul anului trecut, exact ce i se cere prin decizia ANCOM: a emis la rândul ei o decizie privind retragerea din circulaţie a mai multor emisiuni de mărci poştale, decizie publicată în facsimil pe pagina ei de internet. Ca să vă scutesc de umblat, o aveţi mai jos, prezentată pagină cu pagină (click pe imagini pentru mărire).


(sursa documentului: http://cms.arond.ro/cms_documents/CMS_Romfilatelia//Decizia110privindretragereadincirculatieaunoremisiunifilatelice.pdf)

8 comentarii:

  1. Multumesc mult pentru articol.Maine printez decizia de scoatere a emisiunilor de catre Romfilatelia si ma prezint la posta cu timbre din 2010-2011, pentru a expedia o scrisoare.Ce mult as vrea sa nege vre-o fata de pe acolo si sa-i dau cu regulamentul peste fata....Sincer, nici eu nu stiam acest aspect dar eu nu lucrez la Posta!!!O intrebare: am primit din Belgia scrisori francate cu timbre din 1970+, la ei cum este posibil???

    RăspundețiȘtergere
  2. Depinde de fiecare poştă naţională. La americani merg TOATE mărcile, numai că nu-i nimeni nebun să pune vreo clasică scumpă pe scrisoare... :))

    RăspundețiȘtergere
  3. :)), mi s-ar fi parut corect sa poti folosi toate timbrele din 2005 de la denominare pana in prezent.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citeşte decizia aia de la ANCOM (ai link în articol) şi vei vedea că scrie acolo totul. Dar ai dreptate, şi eu cred că ar fi trebuit lăsate toate mărcile de la denominare şi până acum.
      Practic, reglementarea asta îi asigură Romfilateliei o cerere permanentă de mărci poştale din partea poştei, limitează posibilitatea retipăririlor şi asigură, în acelaşi timp, eliminarea concurenţei făcute de poştă la vânzarea de mărci poştale mai vechi.

      Ștergere
  4. 1. Decizia ANCOM nr.968/2011 este total defavorabilă filateliştilor, lucru pe care l-am comunicat agenţiei respective. Bineînţeles că fără niciun rezultat concret. În plus, decizia conţine şi reguli năucitoare. Vezi "tratamentul" aplicat ştampilelor PZE (prima zi a emisiunii).
    2.Zilele trecute la unele oficii poştale din Bucureşti se vindeau mărci poştale din gama "oale si ulcele", deci din cele care, teoretic, nu mai au putere de circulaţie.
    3. Singurul punct din Decizia ANCOM, dintre cele ce interesează filateliştii, pe care Romfilatelia l-a respectat a fost scoaterea din circulaţie a timbrelor emise pană in 2009, inclusiv. În rest nepăsare totală.
    Astfel, din martie 2011, ştampila PZE nu a mai fost pusă la dispoziţia doritorilor, aşa cum se prevede la art.12,al.3.

    Să ne dorim un an filatelic mai bun! Sunt însă slabe speranţe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă rog să nu înţelegeţi cumva că eu iau apărarea Romfilateliei.

      Cu riscul de a vă supăra pe mine, vă spun că problema ştampilelor PZE este aproape nerelevantă faţă de gafa pe care o face reglementarea cu pricina: împarte emisiunile şi mărcile în poştale şi filatelice, ceea ce este o inepţie. TOATE mărcile trebuie să fie poştale. Se întâmplă însă ca ele să fie colecţionate de filatelişti, asta este altceva, dar împărţirea produselor poştale în cele două categorii contravine Codului deontologic al FIP. Cu alte cuvinte, această reglementare pur şi simplu recunoaşte că mărcile noi emise reprezintă produse speculative. De altfel, ele chiar sunt speculative, deoarece (cu unele excepţii) marea masă a tirajului fiecărei valori nu este utilizată la francare. Chestia cu calculul necesarului de tiraj menţionată în Decizia ANCOM este pur şi simplu o frecţie la picior de lemn, pentru că nu are nicio valoare dacă necesarul de francare se acoperă numai cu 20-25% din numărul individual de piese puse în circulaţie, iar restul pieselor au tirajele destinate în cea mai mare parte comerţului filatelic.
      Prin această aberaţie, pur şi simplu mărcile nu sunt consumate în mod normal conform destinaţiei, de aceea ele pot fi găsite şi procurate cu uşurinţă şi peste un an, şi peste cinci. Asta înseamnă devalorizare şi o mare ţeapă trasă filateliştilor.

      Altă inepţie: chestia cu durata puterii de francare. Sunt societăţi comerciale care expediază o cantitate importantă de corespondenţă, dar care nu se încadrează în reglementările poştale pentru a încheia un contract în vederea achiziţionării serviciilor TP (preplătite). Din cauza dotării precare a oficiilor (plus a stării tehnice deplorabile), nici la maşinile de francat nu pot apela. Atunci cumpără mărci, pentru a le utiliza la francare. Ce se întâmplă dacă o societate nu le consumă până le încetează puterea de francare? Când le-au cumpărat au cumpărat şi serviciul poştal, nu numai hârtia? Da. Le pot preschimba dacă nu li se mai primesc? Nu! Uite ţeapa!

      Ștergere
    2. Perfect de acord, asa ceva nu am intalnit nicaieri in UE de exempl. In UE orice are inscris EURO pe el poate fi folosit la francare, si chiar e folosit. In Australia poti folosi timbre din 1970 si cat timp francarea e corecta nu e nicio problema.
      Mi se pare incorect ce se intampla pentru ca atunci ar trebui sa scrie pe timbre: "a se consuma de preferinta inainte de..." ca la lapte.
      Si cand ma gandesc ca ma bucuram cand a inceput treaba cu ANCOM crezand ca se va reglementa ceva. S-a reglementat asa de bine ca e mai dezastru ca inainte. Si uite asa uneori e bine sa nu schimbi nimic...

      Ștergere
    3. Acum, ca să nu fiu chiar cârcotaş, trebuie spus că decizia are şi părţi bune, nu este chiar toată un dezastru. De pildă, acum Romfilatelia nu-şi mai poate face mendrele în ceea ce priveşte emisiuni făcute fără plan (pe alte criterii decât cele normale), are un control ceva mai bun la stabilirea nominalelor (deşi chiar şi noul sistem lasă mult de dorit), plus alte câteva lucruri.

      Ștergere