Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 17 ianuarie 2012

Vrei să ajuţi? Susţine şi promovează acum Recensamântul legilor!

Fişiere ataşate:
Banner susţinere 160 x 600
Banner susţinere 300 x 250

Ştiai că astăzi emitem într-un an mai multe acte normative decât a făcut Ceauşescu în toată istoria lui? Ştiai că doar anul trecut, în 2011 adică, Codul Fiscal şi cadrul juridic adiacent a fost modificat de 133 de acte normative? Implică-te şi ajută campania de reformare şi simplificare a cadrului legislativ din Romania! Susţine Recensământul legilor! Vezi detalii.


Acest articol este preluat de pe Avocatnet.ro.

Cu trei luni în urmă scriam despre un adevăr pe care astăzi ne-am hotărât să îl transformăm în campanie publică: recensamantul legilor.

În acestă ţară sunt prea multe legi. Unele dintre ele se schimbă aproape zilnic. Altele se bat cap în cap. Din tot acest haos pierdem cu toţii. Hai să ne implicăm şi să cerem schimbarea acestei stări de fapt. Hai să acordăm prioritate simplificării cadrului legislativ. Susţine proiectul nostru! Hai să punem pe agenda viitoarelor alegeri prioritatea recensământului legilor!

De ce am scris acest apel de implicare socială?
• pentru că, în 2011, Codul Fiscal a fost modificat de 133 de acte normative (în total, au fost mii de modificări). Adică din două în două zile, aproape (sursa);
• pentru că, în 30 decembrie 2011, au fost publicate în Monitorul Oficial sute de modificări ale Codului Fiscal, care urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2012;
• pentru că, în 2011, Noul Cod Civil a intrat în vigoare fără să existe în spatele lui Noul Cod de Procedură Civilă. Ca să nu mai vorbim despre alte legi uitate la intrarea în vigoare a Codului, deşi erau necesare;
• pentru că statul nu pune încă la dispoziţia cetăţenilor săi, gratuit, legislaţia României;
• pentru că, anul trecut, au fost publicate în Monitorul Oficial 7.293 de acte normative, adică o medie de aproape 20 de acte noi în fiecare zi;
• pentru că, deşi în 2011 au fost depuse în Parlament două proiecte care vizau retragerea sintagmei “de regulă” din articolul din Codul fiscal care impune publicarea în Monitorul Oficial a actelor care modifică Codul Fiscal cu 6 luni înainte de intrarea lor în vigoare, majoritatea parlamentară le-a respins.

Mai multe detalii despre campanie:

1. Ce este recensământul legilor?

Este un proces prin intermediul căruia se identifică şi se elimină anomaliile legislative din cadrul juridic românesc. Este un proces prin intermediul căruia se identifică nevoia de reglementare a unor domenii de activitate şi se elimină suprareglementarea acestora.

Este un proces prin care se aşează întregul cadru legislativ românesc pe baze sănătoase, care permit dezvoltarea ulterioară a unor acte normative mai clare şi mai uşor de înţeles pentru cetăţean.

2. De ce este nevoie de un astfel de proces?

a) Pentru că în România sunt în vigoare, în acest moment, aproape 100.000 de acte normative (legi, ordonanţe, ordine, hotărâri ş.a.m.d.). Hăţisul legislativ a devenit atât de mare, încât e aproape imposibil să respecţi toate regulile. Doar în 2011, au fost publicate în Monitorul Oficial 7.293 de acte normative. Recordul a fost în 2009, când au fost publicate 9.742 de acte normative. Pentru comparaţie, trebuie să spunem că, în perioada de 10 ani dintre 1990 şi 2000, au fost publicate în Monitorul Oficial, în total, 28.062 de acte normative. Adică tot atâtea câte au fost publicate în doar doi ani, în perioada 2009-2011.

b) În zona legislaţiei fiscale, ca să dăm doar un exemplu, se publică anual mii de modificări ale Codului Fiscal şi actelor normative adiacente. Doar în 2011, Codul Fiscal şi cadrul juridic din jurul lui a fost modificat prin 133 de acte normative.

c) Deşi apar aproape 20 de acte normative noi în fiecare zi, Statul Român nu pune la dispoziţia cetăţenilor săi niciun fel de mijloc de informare gratuită asupra legislaţiei publicate în Monitorul Oficial. Mai mult, deşi au fost perioade în care Monitorul Oficial a putut fi citit gratuit, forma consolidată a actelor (actualizările unui act în urma modificărilor sale) nu a fost niciodată pusă la dispoziţia cetăţenilor. E normal ca statul să ne oblige să cunoaştem legea, dar pentru a o consulta să fim obligaţi să plătim sume importante de bani?

c) Pentru că am ajuns să facem în doi sau trei ani mai multe acte normative decât a facut Ceauşescu în toată istoria sa. Conform aplicaţiei de informare legislativă a Consiliului Legislativ, în perioada 1965-1989 au fost emise 2.345 de acte normative.

3. Cu ce ne ajută acest proces?

a) un cadru legislativ coerent ajută societatea să-şi definească, să respecte şi să urmăreasca mai uşor respectarea regulilor impuse de actele normative;

b) un cadru legislativ coerent ajută oamenii de afaceri să-şi facă previziuni pe termen lung ale propriilor proiecte. E important să ştii că te poti baza pe un anumit nivel de fiscalitate în următorii ani, fără să fii nevoit să-ţi schimbi zilnic predicţiile;

c) un cadru legislativ coerent ajută consultanţii să se specializeze şi mai bine în zonele pe care au experienţă. Atunci când nu alergi toată ziua să vezi ce s-a modificat, poţi aprofunda un lucru. Altfel, diferenţa va fi făcută mereu de conexiuni, şi nu de cunoştinţe;

d) un cadru legislativ coerent ajută şi obligă magistraţii să aplice legea în mod unitar;

e) cu siguranţă, argumentele pro sunt mai multe, însă ne limitam aici pentru uşurinţa de lecturare a prezentului manifest.

4. Ce poţi face tu?

a) Pune acest manifest pe Facebook, pe blogul tău sau vorbeşte despre el prietenilor tăi (am ataşat două bannere pentru cazul în care vrei să preiei campania pe siteul tău).

b) Dacă poţi, comunică acest manifest unui membru al autorităţilor publice, spune-i despre el. Încearcă să îl convingi că e nevoie de un proiect unitar, naţional şi public de remodelare a cadrului legislativ.

c) Scrie despre acest manifest reprezentantului tău în Parlamentul României.

d) Fă cunoscut manifestul, ori de câte ori poţi.

e) Suntem siguri că ai idei şi mai bune, aşa că lasă un comentariu cu experienţa ta, la acest articol.

Dacă vrei să ajuţi România, încearcă să te implici social. Dacă ţie ţi-e bine, în bula ta de lume, nu înseamnă că lucrurile care se întâmplă acum sunt potrivite pentru viitor. Acceptând faptul că nu te interesează ce se întâmplă în jurul tău, dai apă la moară celor care pretind şpagă pentru a rezolva probleme, celor care îşi pun mâinile în şolduri şi te ameninţă atunci când apelezi la autorităţile publice, celor care simt ca România e raiul în care se pot câştiga uşor bani nemunciţi.

P.S.:
Acest exerciţiu de implicare este unul minim. Dacă nu-l poţi face, atunci încearcă să nu te mai plângi în viitor de cât de greu îţi e ţie, familiei tale sau afacerii tale.

21 de comentarii:

  1. Il postez acum pe FB, la profil si la pagina mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi mulţumesc frumos, Cristi!

      Ștergere
    2. N-ai pentru ce! Acum m-am gandit ca sa-l distribui si pe Google Plus. De ce nu-ti faci cont si pe Google+ ? :)

      Ștergere
    3. Timpul meu este destul de limitat. Cont pe Google+ înseamnă timp suplimentar pentru administrarea unui cont. Nu prea dispun de acest timp.

      Ștergere
  2. Bravo, nene ! Se cere activitate de voluntariat pt imbunatatirea Judiciarului inca subcompetent din Romania ! Asta e culmea ! Pai aia din ramura Judiciarului de ce primesc salariu si ce fac la serviciu toata ziua daca nu stiu sa se autoevalueze si sa se optimizeze singuri ? Una e functia de watchdog, si aia o pot face si o echipa de 4 insi, daca au ceva interes deosebit sa o faca, alta e de dat munca voluntara la oameni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si culmea ! Sa mai si crezi ca e posibil sa incentivizezi oamenii sa faca ceva ce vrei tu doar amenintandu-i usor, (fara colti adevarati eficienti) "parinteste" ca daca nu fac ce vrei tu nu mai au dreptul sa se planga ! LOL ! Asta e exact atitudine de absolvent tanar de Drept, care abia a luat, (daca l-a luat si pe ala) examenul ala de Bar/drept de prcatica (cum naiba s-o chema in Romania), fara absolut nici o experienta profesionala ! LOL !

      Ștergere
    2. Nu cred că ai înţeles ideea Rudolph, nu este vorba de niciun voluntariat, ci de crearea unei opinii publice favorabile acţiunii de modernizare a legislaţiei. Într-un domeniu nu ar trebui să existe 'jde reglementări care să se bată cap în cap, ci una-două care să prevadă toate situaţiile, şi care să nu fie modificată de zeci de ori într-un singur an.

      Ștergere
  3. OK! Multumesc de stire! O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt momentan in miscare dar cand ajung acasa ma aplec serios asupra acestei idei!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Te voi ruga sa verifici bannerul pus pe blogul meu! Toate bune si felicitari pentru sustinerea acestor proiecte!

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. Eu deşi nu sunt de meserie, lucrez destul de mult cu legislaţia, mi-a scos peri albi!

      Ștergere
  7. Am preluat si pe reteaua mea acest articol - este o "bogatie" inimaginabila de legi aparute in anul 2011, care nu sunt respectate nici macar de initiatorii lor... Ma refer la guvernanti, etc. Am preluat si articolul, si bannerul - sper ca o guvernare viitoare sa fie mai circumspecta in a elabora noi legi!

    RăspundețiȘtergere