Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 17 ianuarie 2012

Altă piesă cu probleme

Înainte de Sărbători a fost vândută pe eBay o scrisoare care a generat multe discuţii atât în rândul potenţialilor amatori, cât şi a "chibiţilor" (cum spunea un amic, recunosc că am gustat gluma lui). Este vorba de o scrisoare din epoca litografiatelor clasice (click pe imagini pentru mărire).


Scrisoarea pare a fi expediată de la Buzău la Ploieşti, în mai 1871. Până aici, toate bune şi frumoase. Dar deşi pare interesantă şi atrăgătoare, piesa începe să ridice semne de întrebare, chiar la o sumară examinare. Să le luăm pe rând.
Perechea de 10 bani "favorit" pare în regulă, mărcile având caracteristicile originalului. Numai că nominalul lor ar cam fi insuficient pentru o recomandată. S-ar potrivi mai degrabă unei scrisori din treapta a doua de greutate, dar nu unei recomandate.
Mai apare o problemă: culoarea tuşului ştampilelor. Pe faţa scrisorii se află trei ştampile diferite (Buzău "mică", un grătar simplu şi o ştampilă complementară "Recomandat"). În mod uzual, ele ar fi trebuit să se potrivească la culoarea tuşului, fiind aplicate (în principiu) de către aceeaşi persoană şi cam în acelaşi moment. Diferenţa între culorile tuşurilor s-ar explica doar dacă grătarul este rural şi a fost aplicat iniţial (pe undeva printr-o comună din judeţ), iar ştampila "mică" Buzău să fie nu de plecare, ci de tranzit. Bine-bine, ce facem atunci cu tariful?
Oricum o dăm, nu se potriveşte ceva la această piesă. Ar mai fi fost posibilitatea ca ceva de pe spatele scrisorii să lipsească, dar din imagine nu se poate deduce acest lucru.
Din păcate, nu cunoaştem dacă scrisoarea are sau nu şi textul mesajului expediat, în unele situaţii el poate fi de ajutor în examinarea unei piese.

Toate aceste întrebări vor rămâne să fie rezolvate de către cumpărătorul piesei (dacă îl vor interesa), care a câştigat licitaţia după 18 biduri, plătind 530 dolari (fără taxe).

12 comentarii:

  1. Daca m-ai intreba pe mine, aceasta piesa nu as cumpara-o!! Nu doar pretul mi se pare exagerat, dar problema stampilelor mi se pare o punere pe ganduri, dupa cum spuneai si tu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Până vei prinde ceva experienţă, ţi-aş recomanda să nu achiziţionezi piese clasice, pentru că te poţi păcăli destul de uşor.

      Ștergere
    2. Deocamdata nu ma bag la clasice, momentan sunt in asteptarea clasorului nou, dupa care va urma aranjarea pieselor pe care le detin, iar apoi voi incepe completarea! Cred ca voi avea nevoie de ceva sfaturi privind aranjarea timbrelor intr-un clasor. Toate bune!

      Ștergere
    3. Ai adresa mea de mail, întreabă-mă când ai nevoie şi timp la dispoziţie, dacă simţi că este necesar.

      Ștergere
    4. Perfect; te voi deranja in momentul in care voi primi clasorul acasa. Multumesc, seara faina!

      Ștergere
  2. Deci exmplarele vechi sunt mai scumpe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Este unul dintre criterii, dar nu cel principal. Există foarte multe excepţii.

      Ștergere
  4. Max , te salut !
    Probabil pentru şi printre cunoscători dilemele , controversele şi ciudăţeniile fac diferenţa şi dau valoare . Pentru mine (profan) însă explicaţia ştampilelor ar fi simplă . Din experienţă îţi spun pentru că folosesc două ştampile iar când încep un nou recipient de tuş doar întâmplarea face câteodată să le alimentez pe ambele şi deci pentru o vreme culorile sunt diferite chiar dacă sunt folosite concomitent .
    Cât despre pretul mărcilor nu pot să mă pronunţ , nici idee n-am dacă este corect sau nu .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu te salut, SoriN!
      Ştiam de treaba cu schimbatul tuşului, că şi eu folosesc ştampile. Dar aici este altceva, pentru că această situaţie nu prea se producea pe la birourile poştale pe vremea aceea. Nu aveau tuş din care avem noi acum.
      Cât despre pasionaţi, ai multă dreptate: ne place teribil de mult să despicăm firul în patru... :)))

      Ștergere
  5. Daca mai citesc mult aceste articole fenomenal de interesante, ma apuc de colectionat romanesti si-mi abandonez colectia de colonii franceze in africa...hi hi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aş scrie eu şi despre coloniile franceze, dar în afară de tine, cred că-mi bat... tastatura degeaba... :)

      Ștergere