Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 23 noiembrie 2012

Francatură mixtă rară

Piesa din imaginea de mai jos a fost oferită zilele trecute pe eBay (click pentru mărire).


Este vorba de o carte poştală românească de 5 bani, expediată în 1884 de la Bucureşti la Viena. Pentru acoperirea tarifului extern de carte poştală (10 bani), francatura suplimentară ar fi trebuit să se materializeze într-o marcă de 5 bani (din emisiunea Vulturi, care era în circulaţie la acea dată), numai că expeditorul s-a gândit la altceva (bănuiesc eu): dacă tot o trimitea în Austria, de ce să nu pună direct o marcă austriacă de 5 kreuzer?
Numai că poşta a avut altă opinie. A marcat cartea poştală ca francată insuficient, expediind-i încărcată de porto, care în Austria era echivalentul a 4 kreuzer, după cum arată adnotarea făcută cu creionul albastru.
După inventarul meu, se cunosc sub cinci piese de acest gen în circulaţie.
Cartea poştală a fost vândută cu 265 dolari (6 biduri), ceea ce înseamnă că fericitul cumpărător a ştiut prea bine pentru ce bidează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu