Specialiştii ştiu despre ce este vorba, sunt catalogate cel puţin două planşe mixte la mărcile de 3 lei din uzualele Ferdinand "cap mic", la culorile brun şi roz pal. Este vorba de combinaţiile de clişee având tipuri diferite.
Recent a fost vândut un astfel de bloc pe un portal online.
Este vorba de un bloc la valoarea de 3 lei roz, în care cele două mărci superioare aparţin tipului II ("cu furcă"), iar cele inferioare sunt tipul I ("cu cioc").
Marca de 3 lei roz "cu furcă" nu apare decât în câteva poziţii în coală, fiind foarte rară atât neuzată, cât mai ales obliterată. Unul dintre clişeele "cu furcă" are un defect tipic care se repetă întotdeauna, fiind vizibil şi la acest bloc (pană albă pe cadrul vertical drept, la nivelul cefei efigiei). Cineva începuse să facă calcule legate de un aşa-zis coeficient de raritate al acestei erori, dar considera, în mod eronat, marca de bază ca fiind cea tip I ("cu cioc"). Evident, coeficientul de raritate trebuie determinat luând ca bază marca din tipul II ("cu furcă"), care este mult mai rară. De altfel, dacă se compară relativ gradul de raritate al tipului II cu alte mărci, este evident că atât catalogul Michel, cât şi SCOTT-ul subevaluează această piesă cu cel puţin un ordin de mărime.
Blocul din imagine a fost vândut cu 172 dolari (13 biduri).
Din marca de 3 lei roz se cunosc şi se mai păstrează jumătăţi de coli de tipar (aşa-zisele "coli întregi" de 100 mărci) având clişeele din tipul II. Marca a fost imprimată în coli de 200 de mărci, care erau înjumătăţite înainte de vânzare, îndepărtându-li-se marginile.
Povestea tipurilor mixte de la marca de 3 lei roz o repetă oarecum pe cea de la culoarea precedentă, brun. Pe marginea colilor cu tipuri mixte de la marca de 3 lei brun s-au "ţesut" multe legende. Se cunosc perechi şi blocuri cu tipuri mixte (numai verticale), dar nu am dat încă de persoana care să aibă o coală sau să certifice că a văzut cu proprii ochi o coală comercială întreagă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu