Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 6 noiembrie 2012

Piesă interesantă din Ardeal, din 1940

Piesa de mai jos a fost oferită recent pe eBay. Pentru că se încadrează într-o sitaţia specială, m-am hotărât să o prezint în scop didcatic pentru iubitorii de istorie poştală (click pe imagini pentru mărire).


Plicul a fost expediat de undeva din Ardealul de Nord, preluat de Ungaria imediat după "Diktat". Nu rezultă din ce localitate a fost expediat, deoarece nu are nicio ştampilă de plecare. Dar bănuiesc că a fost expediat din Ardealul de Nord deoarece există cenzura maghiară pe verso (atât ştampila "Cenzurat/17 sept. 1940", cât şi banda pretipărită de hârtie).
Cert este că expeditorul a utilizat pentru francare o marcă românească uzuală (6 lei - tariful pentru o scrisoare simplă internă, 1 leu - taxa fondului aviaţiei), marăc neacceptată de noua administraţie (pentru că nu mai avea putere de francare în teritoriul respectiv). Marca a fost însă anulată manual, cu un creion albastru.
Plicul nu a fost încărcat cu porto, dar nici trimis înapoi la expeditor (care s-a identificat doar prin iniţiale, fără a indica şi adresa).
Pe verso, plicul poartă ştampila oficiului de destinaţie, MEDIAŞ - TÂRNAVA MARE 26 SEP 940.
Adevărul este că nu ţin minte să fi văzut prea multe piese din această perioadă şi care să beneficieze de un "tratament" asemănător sau similar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu