Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 20 noiembrie 2012

Prizonier român într-un lagăr din Germania

Piesa de mai jos mi-a atras atenţia, din mai multe motive. Ea a fost vândută recent pe eBay.


Este vorba de o carte poştală cu răspuns plătit supratipărită cu "M.V.i.R." şi valoarea în bani. Întregul poştal a fost expediat în ianuarie 1918 din Dăbuleni pe adresa "Lagărului Prizonierilor de Război Danzig-Trayl, Germania". Cartea poştală a ajuns în Bucureşti, conform ştampilei de zi a poştei germane, după care se pare că şi-a urmat cursul către destinatar. Pe faţă se distinge ştampila liniară "K.u. K. ETAPPENSTATIONSKOMMANDO" cu tuş violet, alături de o a doua ştampilă liniară (drept indicaţie de serviciu), "Kriegsgefangenensendung" ("Trimitere destinată prizonierilor de război"). Tot pe faţă se distinge şi ştampila circulară a lagărului din Danzig.


Nu îmi aduc aminte să mai fi văzut o asemenea combinaţie, dar pot afirma că circulaţiile cu cărţile poştale supratipărite cu răspuns plătit sunt rare.
Probabil că piesa a stârnit interesul colecţionarilor germani în egală măsură.
Întregul poştal a fost vândut cu 316 dolari (10 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu