Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 21 noiembrie 2012

Corespondenţă de pe Frontul de Răsărit expediată prin poşta germană

Cartea poştală din imaginile de mai jos (click pentru mărire) a fost vândută pe eBay. Ea are câteva elemente interesante din punctul de vedere al istoriei poştale.


Cartea poştală a fost expediată de un militar român, aşa cum atestă însuşi expeditorul prin adnotarea făcută pe faţă, pe marginea stângă ("Gh. Pavel, Bat[alionul] 993 C.[ompania] II"). Nu am înţeles exact care este gara de unde a expediat-o (dar nu acest element îl consider eu interesant).
Corespondenţa a fost preluată de către poşta militară de campanie germană, după cum atestă ştampila rotundă de zi care obliterează marca fixă (aplicată în 28 noiembrie 1942, la două zile după ce militarul român a scris mesajul către soţie, acasă). Poşta germană de campanie a mai aplicat o ştamapilă ("Dienstliche Feldpost-nummer 03477"), corespondenţa fiind pasată cenzurii germane (ştampila mecanică aplicată în stânga cu tuş roşu). Odată ajunsă în ţară, cartea poştală a fost preluată de cenzura română externă (care a aplicat propria ştampilă peste cea germană, tot în stânga, plus numărul cenzorului, "164" în cerc).

Nefiind un specialist al domeniului, doresc să remarc un singur lucru. După câte am văzut în studiile publicate până în prezent, se pune accent pe unităţile militare (locaţie încadrată în timp) şi pe tipurile de ştampile (militare sau de cenzură), dar nu am prea văzut vrun studiu care să evalueze raritatea relativă a diferitelor tipuri de servicii poştale care au transportat corespondenţele spre/dinspre zonele de operaţii.
În cazul de faţă avem de-a face cu o piesă românească, transportată în regim mixt, parţial cu poşta de campanie germană, parţial cu poşta română.
Dacă am greşit, aştept corecturile pe care specialiştii le cred de cuvinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu