Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Falsuri ale clasicelor româneşti

În ultima lună au fost oferite din nou pe eBay mai multe falsuri ale mărcilor vechi româneşti. Din păcate pentru cumpărători, toate au fost vândute pentru preţuri mai mult sau mai puţin semnificative. Voi face o scurtă trecere în revistă a lor.


ID-ul david_graham50 înregistrat în SUA a oferit cele şase piese într-un singur lot. Toate sunt falsuri de calitate îndoielnică, uşor de recunoscut pentru un ochi avizat. Mărcile Cap de bour se recunosc uşor după desenul bourului, care diferă în mod clar faţă de originale. Marca de 3 bani Favorit din 1870, precum şi cele două mărci Barbă poartă ştampile care nu există în realitate. Favoritul de 3 bani se mai poate recunoaşte uşor prin desenul efigiei, net diferit faţă de original. Cele două mărci Barbă se recunosc după forma şi poziţia ochiului efigiei.
Lotul a fost vândut cu 46 dolari (2 biduri).


Marca de 40 parale Cap de bour din a doua emisiune este un fals grosolan, există diferenţe majore ale desenului faţă de original. Piesa a fost oferită de ID-ul stampingground2012, înregistrat în Marea Britanie şi s-a vândut cu puţin peste 20 de lire sterline (6 biduri).


Cele două "fragmente" au fost oferite de ID-ul gsquared7, înregistrat în Statele Unite, fiind vândute cu 38 dolari (18 biduri). Atât piesele în sine, cât şi ştampilele au desene fanteziste, care diferă mult faţă de originale. O simplă comparaţie poate face imediat diferenţa între ele.


Acesta este un fals ceva mai periculos, dar este tot fals până la urmă. Din cauza culorii tiparului, detaliile de desen se disting mai greu, iar ştampila se apropie mai mult ca aspect de cea originală. Fiind o marcă rară în stare uzată, este normal ca cererea să fie pe măsură. Falsul a fost oferit de ID-ul gsquared7, nominalizat şi mai sus, precum şi de câteva ori în articole anterioare (nu este pentru prima dată când vinde falsuri ale mărcilor româneşti vechi). Piesa a fost vândută cu 46 dolari (9 biduri). La asemenea preţ, mă îndoiesc că s-ar putea găsi un original, dar asta-i altă mâncare de peşte. Ciupeala "la chilipir" se soldează, în marea majoritate a cazurilor, cu achiziţionarea unor falsuri (iar excepţiile nu fac decât să întărească regula: ce este prea frumos, nu este bun).
Pentru că ar putea zice cineva că nu am dreptate, postez pentru comparaţie o scrisoare purtând aceeaşi ştampilă, JASSY MOLDOVA (sursa: David Feldman).


Click pe imagine pentru mărire. Comparaţi pe ce lungime de arc de cer se întind cele două inscripţii din ştampilă ("JASSY" şi "MOLDOVA", precum şi tipul şi grosimea caracterelor din denumirea localităţii. Diferenţele sunt notabile şi de netăgăduit.
La Iaşi s-au utilizat într-adevăr două ştempluri. Al doilea tip are însă inscripţia "MOLDOVA" cu caractere groteşti (calculatoriştii le-ar denumi "sans serif"). Evident, falsul nu imită însă acest tip de ştampilă.


Alt lot de falsuri, de această dată la mărci litografiate, a fost oferit de acelaşi ID gsquared7 (lotul a fost vândut cu 23 dolari după 19 biduri). Cele două piese neuzate se recunosc uşor după forma efigiei, dar şi după diferenţele majore ale formei meandrelor, faţă de originale. Restul pieselor se recunosc (în afara detaliilor de desen) şi după ştampilele care au forme şi caracteristici care nu se regăsesc la originale.

Nu cred că mai este cazul să o spun: preţurile mărcilor vechi româneşti sunt afectate în mod negativ atât de existenţa pe piaţă a falsurilor de acest gen, cât şi de comportamentul unor vânzători care se complac în răspândirea lor.
Vă recomand să manifestaţi precauţie atunci când întâlniţi piese oferite de ID-urile menţionate. Dacă se află printre cititorii blogului vreo persoană păcălită, poate să facă la poliţie o reclamaţie pentru săvârşirea infracţiunii de înşelătorie de către respectivii. Ei pot fi identificaţi pe baza datelor existente atât la eBay, cât şi pe baza datelor conturilor respectivilor utilizate la încasarea contravalorii falsurilor vândute (de exemplu, conturile PayPal, cărora le sunt ataşate de cele mai multe ori un card bancar).

Ca recomandare, este bine să vă păstraţi întotdeauna mailurile primite de la eBay cu facturile eliberate la cumpărarea pieselor. Le puteţi utiliza pentru astfel de reclamaţii, dacă este cazul. Făceţi-vă în propria căsuţă de mail un folder distinct, în care arhivaţi facturile primite de la eBay.
Povestea asta este valabilă şi pentru alte portaluri de licitaţii.

2 comentarii: