Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 27 noiembrie 2012

Rămâne de văzut de parte cui este surpriza

În articolul precedent v-am prezentat problema unui fals (cu certificat) al mărcii de 80 parale din a doua emisiune, vândut pe eBay de un vânzător înregistrat în Italia.
Din aceeaşi colecţie se pare că face parte şi scrisoarea de mai jos (click pentru mărire), care a fost, la rândul ei, însoţită de un certificat semnat în 1934 de către expertul Zoscsak.


Este vorba de o francatură simplă pe o scrisoare catalogată drept "loco" în certificat, francatură compusă dintr-un unicat de 5 parale "favorit" din 1867. Pe cealaltă faţă, scrisoarea este imaculată, neavând nicio ştampilă, adnotare sau sigiliu. Piesa a fost vândută cu o sumă ceva mai însemnată pentru obişnuiţii de pe eBay, 1.010 euro (19 biduri).
În principiu, personal nu mă încred prea mult în certificatele semnate de Zoscsak din două motive: primul ar fi că certificatele sale au fost la rândul lor falsificate, iar al doilea pentru că expertul a avut o perioadă "neagră", în care a eliberat certificate pentru piese "fabricate".
Referitor la piesă, nu îmi inspiră încredere nici ea. Nu-mi place nuanţa hârtiei mărcii de 5 parale (deşi, examinată mai cu atenţie, marca ar reproduce foarte bine originalul; în definitiv, hârtia mărcii poate fi decolorată). Marca parcă ar avea caracteristicile tipului 3 de report.
Problema până la urmă nu este la marcă însă, ci la ştampilă. Nu am acum (când scriu) la îndemână biblioteca de imagini cu ştampile pentru a face comparaţie. Dar această ştampilă am întâlnit-o falsificată de mai multe ori pe mărci de 2 şi de 5 parale din 1867 (mărci mai comune neuzate, dar mult mai rare obliterate, în special cea de 5 parale).
Rămâne de văzut acum de partea cui va fi surpriza (plăcută sau, din contră, neplăcută), a vânzătorului sau a cumpărătorului. Ceea ce se specifică în certificat relativ la raritatea piesei este perfect adevărat. Eu personal estimez o asemenea piesă (originală şi certificată) la peste 5.000 de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu