Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 14 noiembrie 2012

Grop cu o ştampilă interesantă

Acum câteva zile a fost vândută o piesă frumoasă pe eBay care, deşi nu poartă  o francatură poştală, este totuşi o piesă care a circulat poştal. Este vorba de un grop extern (click pe imagini pentru mărire).


Este o piesă deosebit de frumoasă. Raritatea gropurilor externe cred că o depăşeşte pe cea a pieselor expediate în ţară. Pentru cei care nu stăpânesc noţiunea, gropurile erau trimiteri înregistrate de valoare (de cele mai multe ori conţineau chiar diverse sume de bani), iar pachetele cu astfel de valori erau însoţite de o trimitere (scrisoare de însoţire) precum cea prezentată în imaginile de mai sus.
Partea frumoasă a piesei este ştampila care obliterează timbrul fiscal de 10 bani. Priviţi-o în imaginea de detaliu:



Ştampila nu este destul de clară pentru a putea distinge integral legenda ei. Ceea ce mă intrigă totuşi este însă cuvântul "POSTALA" care este totuşi lizibil în partea dreaptă.
Mă gândesc că ar putea fi vorba de o ştampilă-sigiliu (ea are stema regatului) oarecum similară ştampilelor-sigiliu utilizate pe mandatele poştale (şi care sunt aplicate pe faţa mandatului, în colţul stâng inferior), special destinată gropurilor.
Dacă am dreptate, atunci putem "bifa" un tip de ştampilă poştală care nu prea a fost descris în literatura noastră de specialitate.

UPDATE 15 noiembrie

Dl. ing. Călin Marinescu a avut amabilitatea de a mă lumina asupra textului de pe ştampila care obliterează timbrul fiscal: "STAŢIA TELEGRAFICĂ POŞTALĂ - ALECSANDRIA".
Mulţumiri pentru sprijin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu