Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 29 noiembrie 2012

"Via Kustendge & Vienna"

Discutam mai devreme pe chat cu unul dintre cititori, care m-a atenţionat asupra unei piese oferite la licitaţia casei spaniole Soler y Llach, desfăşurată acum două zile (click pe imagine pentru mărire):


Este vorba de un plic expediat în mai 1864 de la Constantinopol la Paris, purtând o francatură multiplă cu mărci ale Levantului Austriac.
Problema ridicată în discuţia noastră era dacă ştampila cu indicaţie de serviciu privitoare la ruta de urmat ar fi sau nu de interes pentru colecţionarii de marcă românească.
Pentru că este bine, în opinia mea, ca orice discuţie să se poarte "cu piesa la vedere", am să dau răspunsul analizând plicul în cauză.
Ştampila pare, după tuşul folosit, a fi aplicată la Constantinopol. Din acest punct de vedere, piesa nu ar intra în aria noastră de interes. Cu toate acestea, cred că o asemenea piesă ar putea fi inclusă într-o colecţie românească de studiu al poştelor străine care au funcţionat pe actualul teritoriu al României, din punctul de vedere al rutelor poştale utilizate de către aceste servicii. Dacă s-ar mai găsi şi vreo piesă care ar avea şi o ştampilă de tranzit din Constanţa (la acea dată era în folosinţă, din câte îmi aduc aminte, numai ştampila circulară "Lloyd Agentie Kustendje") ar fi nemaipomenit. Dar din câte cunosc, o astfel de piesă nu este cunoscută până în prezent, pentru ruta Constantinopol-Franţa.
Ca fapt divers, plicul în cauză are o cotă acordată de Ferchenbauer de 4.500 euro, fiind oferită la un preţ de plecare de 1.500 euro.

2 comentarii:

  1. Am un timbru 5 kreuzer Austria(1864 sau 1867) Franz Joseph cu ştampila VERESKO.Acum o săptămână citisem intr-un catalog unguresc din 2009 despre aceşti kreuzer-i care au circulat in Slovenia,că ar fi foarte rari.

    Aş vrea să ştiu dacă "VERESKO" are legătură cu Slovenia,fiindcă cam aşa imi sună această localitate sau oficiu postal. Vă multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că este localitatea Vereskö din fostul judeţ Gömör (astăzi este în Cehia şi poartă numele Cervena Skala). Probabil că timbrul este din 1867, pentru că oficiul din această localitate s-a deschis abia în 1868 (iar emisiunea 1864 era deja scoasă din circulaţie).

      Raritatea ştampilelor nu este dată de zona geografică. În fiecare fostă regiune a imperiului există ştampile comune, dar şi ştampile rare.

      Ștergere