Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 9 decembrie 2011

Se poate şi prea ieftin

O piesă vândută zilele trecute pe eBay m-a mirat prin lipsa de doritori. Să vedem despre ce este vorba.


Marca de 5 bani "Expoziţia generală" din 1906, cu supratipar răsturnat "S E". Pornind de la premisa că marca este originală (mai bine zis supratiparul), consider că preţul de vânzare (de numai 10 dolari) este pomană (bine..., povestea este că vânzătorul cere cheltuieli de expediere exagerat de mari pentru o singură piesă, la fel procedează şi cu alte piese - nu-l nominalizez).A fost un singur doritor, iar preţul de plecare a fost şi cel de adjudecare (nu mă întrebaţi mai mult depre "preţul corect", nu dau alte detalii).

Dar dacă tot am ajuns aici, v-aş povesti cam cu ce se mai ocupă unii vânzători din dorinţa de a mai "fura startul" puţin... Uneori, cer cheltuieli de expediere nejustificat de mari. Este bine de verificat acest lucru, mai ales după piesele pe care le-a vândut (puteţi intra la feedback şi verificaţi dacă acest lucru este o regulă sau doar pentru unele piese s-a "asigurat" deoarece îi pare rău să le vândă mult prea ieftin).

Un lucru de care sunt puţini colecţionari/vânzători conştienţi este că pentru piesele care nu (li) se vând, listingurile rămân păstrate în continuare în fluxurile RSS. Păi atunci când văd că o piesă nu a fost vândută, în ciuda faptului că vânzătorul a descris-o cu erori şi alte minunăţii, dar imediat după ce vânzarea a expirat imaginea dispare din listing, atunci s-ar putea să fie ceva nu prea curat la mijloc. Iar acel vânzător ar trebui tratat cu precauţiile de rigoare.

12 comentarii:

  1. ok. dar taxa de transport nu intra in contul firmei de transport? Ce ar avea de castigat vanzatorul?

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar daca mi-as permite, nu as avea curaj sa cumpar/licitez. Parca prea multi merg cu smecherii cand totul ar trebui sa fie ceva placut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Altii vin cu "handling fees". Recent am cumparat pe ebay cateva timbre de la un seller din Romania. Timbrele fiind vandute separat, sellerul la fiecare a adaugat ceva "handling fees". Asa am ajuns sa platesc taxe postale pentru o scrisoare recomandata, trimisa dintr-un oras din Romania il alt oras din Romania aproape $5. Cand de fapt nu costa mai mult de $1,5. De aceea e recomandat sa cititi intotdeauna INAINTE de a licita ce taxe practica respectivul vanzator, sau nu aveti surprize neplacute. Sunt destui magari pe ebay, chiar si firme (o firma nemteasca de la care vroiam sa cumpar doua timbre pe ebay a vrut sa ma taxeze cu 25EURO! pentru shipping).

    RăspundețiȘtergere
  4. Astea sunt găinării care ne umbresc viața, fiindcă dăm de ele peste tot...
    *Ai un ping la ARTE.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oricum, marcile acestea vechi sunt fascinante! O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Costin: pe eBay se practică două costuri suplimentare, pe lângă preţul de vânzare propriu-zis: taxele poştale pentru expedierea pieselor achiziţionate, respectiv costurile de ambalare şi manipulare (denumite "handling fees"). Majoritatea le includ pe amândouă într-o singură taxă. Aşa că, până la urmă, cumpărătorul suportă însumat mai multe costuri, dacă utilizează sistemul de plată PayPal: taxele poştale, aceste "handling fees" (pe care nu le au toţi), plus comisioanele financiare percepute la efectuarea plăţii.

    RăspundețiȘtergere
  7. RobertN: Păi este plăcut, mai ales când începi să te descurci prin astfel de hăţişuri... :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Aldor: Ai dreptate, cine nu cască ochii şi nu citeşte cu atenţie condiţiile şi bidează cu ochii închişi, ori plăteşte, ori refuză piesa câştigată, dar se alege cu calificativ negativ.

    RăspundețiȘtergere
  9. Zina: Da, unii sunt şi găinari, tocmai de aceea atrag atenţia asupra acestor probleme, ca să se ferească cei mai puţin iniţiaţi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mirela P.: He he..., mie îmi spui?! :))

    RăspundețiȘtergere
  11. In timbrul respectiv, ingerul ala are 3 aripi, sau am vazut eu gresit ? Ca parac are 2 curbate care pornesc din umeri, si una ca o aripa mai dreapta care sta asa mai verticala ridicata in sus. Eram doar curios, ca efectiv nu se vede f bine.

    RăspundețiȘtergere
  12. Aşa a fost viziunea artistului machetator... :)
    Există câteva erori de machetare celebre ale timbrelor. La una, apărută pe un timbru american cu un vapor, fumul se duce într-o direcţie, iar steagul flutură în cealaltă direcţie... :))

    RăspundețiȘtergere