Acum câteva ore, Daniel a anunţat pe blogul său că din luna februarie 2012 se va deschide Kolector.net, un nou site pentru licitaţii online destinate exclusiv colecţionarilor şi - citez - "Fără maşini, imobiliare, chiloţăraie, vibratoare, gadgeturi, electronice etc.".
Blogul Kolector.net urmează concomitent să beneficieze de o nouă adresă, www.kolector.ro.
Fără îndoială că anunţul lui Daniel pică destul de bine. Rămâne de văzut cum se va desfăşura treaba şi cum va fi ea organizată. Având experienţa punerii pe picioare a unui portal (ce e drept, nu de licitaţii), la rândul meu m-am lovit de numeroase probleme, mai ales tehnice (dar nici cele administrative nu pot fi trecute cu vederea).
Ceea ce sper din toată inima este ca Daniel să nu repete greşelile celor de la Okazii.ro, care au dus la formarea unei "mlaştini" în care se scaldă tot felul de indivizi care nu au nici cea mai mică legătură cu pasiunea noastră (aici vorbesc exclusiv de timbre, nu mă interesează alte categorii de bunuri/obiecte).
Ce i-aş recomanda eu lui Daniel să aibă în vedere:
1. Securitatea portalului; poate că n-ar strica să fie efectuat un audit de securitate de o persoană/firmă independentă şi separată de cei care au construit/adaptat CMS-ul (nu există un CMS care să nu aibă "găuri" şi vulnerabilităţi; atenţie la SQL Injection şi XSS). Orice acces neautorizat la baza de date poate compromite chiar viitorul proiectului.
2. Impunerea unei licenţe de utilizare destul de strictă pentru membri, pentru prevenirea/sancţionarea oricărei încercări de fraudă şi luarea în considerare a posibilităţii suspendării conturilor din iniţiativa administratorilor şi/sau la raportarea problemelor specifice de către utilizatori, pentru cei care "ţepuiesc" alţi utilizatori .
3. Asigurarea unui suport gen 24/7.
4. Respectarea legislaţiei (înscrierea în registrul operatorilor de date cu caracter personal, respectarea legislaţiei reglementate de ANPC, măsuri privind acţiunile de prevenire a spălării banilor, circularele BNR, prevederile privind bunurile de patrimoniu cultural naţional mobil, reglemenătrile din Codul Fiscal privind TVA etc.).
Problemele potenţiale sunt destul de multe, dacă mă gândesc ar putea fi şi altele, dar cred că organizatorii probabil că s-au gândit la ele. Este de asemenea posibil ca o serie de probleme să apară după deschiderea portalului (şi cine ştie ce se mai întâmplă în următoarele două luni în domeniul legislaţiei? Cei mai mulţi contabili, finanţişti şi economişti sunt ameţiţi deja la câte modificări a avut numai în acest an Codul Fiscal).
Personal îi doresc succes lui Daniel în această întreprindere. Dacă ar fi fost mai mulţi colecţionari hotărâţi să facă ceva, până acum piaţa obiectelor de colecţie era poate alta. Chiar dacă suntem în criză.
Probabil că cel mai bun ajutor îl va primi de la utilizatori, prin feedback-ul pe care aceştia îl vor lăsa.
Eu sper să îi susţineţi iniţiativa.
E o initiativa foarte buna. Merita sprijinita de catre toti colectionarii.
RăspundețiȘtergereCristi: Aşa ziceam şi eu, mulţumesc!
RăspundețiȘtergereAhaaaaa.... , de asta a tăcut el ca ursu în ultima vreme ! ( glumesc desigur ! )
RăspundețiȘtergereÎi urez succes , adică mulţi clienţi ! Eu voi fi unul , numai să fie uşor de utilizat . Aşa ca Magazinul Colecţionarilor al D-lui Aldor Balazs de la Tg. Mureş (nu-l cunosc dar îl apreciez pentru dialog )
Încă odată succes Daniel , şi sus steagul filateliei !
Salutare tuturor !
Andrei , Vatra Dornei
Andrei: Îţi mulţumesc pentru atitudinea pozitivă... :))
RăspundețiȘtergereCu ceva timp in urma incercasem sa punem la punct ceva similar, am investit bani si munca impreuna cu un prieten, dar... acum avem un portal de licitatii destul de bine pus la punct, de neutilizat de nimeni :)
RăspundețiȘtergereAldor: Eu ştiu. N-am zis nimic de planul de afaceri...
RăspundețiȘtergere