Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 5 decembrie 2011

Loturi de "făcături"

Recent un vânzător a prezentat pe eBay două loturi de mărci Principatele Unite de 6 parale. La prima vedere, (mai ales aşa..., de la distanţă) - piese oarecum frumuşele. Să le vedem:


Fiecare lot a fost vândut cu câte 68 dolari (primul după 8, al doilea după 4 biduri). Ce sare imediat în ochi este că toate piesele au nuanţa destul de apropiată, ceea ce nu prea se întâmplă la marca din 1862, dar se întâmplă aproape ca o regulă la marca din 1864. Mai mult, la primul lot vedem (pe rândul doi) şi o pereche cu o marcă orizontală şi una verticală (caracteristică planşei din 1864). Uitându-ne mai cu atenţie la ştampile, ne cam dăm seama că nu prea seamănă cu cele originale. Răspunsul este relativ simplu: marca de 6 parale în nuanţele de roz-lila, roşu-lila şi carmin-lila fac parte aproape în totalitate din tirajul 1864 (aşa-numitul "tipar de maşină"), care nu a circulat niciodată (acest lucru este atestat de documente). Este evident în acest caz că această marcă nu are cum să fie întâlnită ştampilată, decât dacă are ştampila falsificată.

14 comentarii:

  1. Greu de derutat un ochi cultivat şi vigilent ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Doru: Mulţumesc frumos, eu i-aş spune antrenament...

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricat m-as uita , din toate pozitiile tot nu m-as pricepe. Ce-i al tau e al tau!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aaa, am inteles.1864 nu are cum sa fie pentru ca nu a circulat si nu poate fi purtator de stampila, iar 1862 nu e ca nu corespunde culoarea.Si atunci ce sa fie?2011 produs in laborator? Imi place cum explici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Minoki: Pentru tine cred că este mai greu, pentru că nu ai ţinut în mână astfel de timbre. Explicaţiile sunt pentru cei care, deşi au aşa ceva prin clasoare, tot se păcălesc...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihaela: Exact asta era ideea. Probabil pe parcursul timpului, mai mulţi "isteţi" au vrut să dea lovitura, dar nu prea le-a ieşit...

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesant, stiu ca acum cateva luni incerca unul sa imi vinda 2 astfel de timbre din 1864 cu stampila pe ele. Din fericire, stiam ca aceste marci din anul respectiv nu au circulat, deci nu aveau de unde sa aibe stampila. Deci, clar l-am refuzat. Cipi

    RăspundețiȘtergere
  8. Prin aceste articole protejati filatelistii fara experienta de lacomia comerciantilor. Nu ar fi mai bine ca aceste semnalari sa apara inainte de incheierea licitatiilor? Pe cand un articol cu falsurile de pe okazii.ro?

    RăspundețiȘtergere
  9. costellino: Un serviciu de semnalare a problemelor de prin licitaţii are un vădit caracter comercial. Aşa ceva nu se pune gratuit la dispoziţie.
    Referitor la okazii.ro: serviciul oferit prin acest sistem permite cam multor indivizi fără căpătâi să înşele persoanele de bună credinţă. Nu doresc să mă implic în niciun fel în acreditarea lui, deoarece nu organizează în niciun fel verificarea modului de respectare a licenţei de utilizare de către deţinătorii de conturi. Aş dori să nu spun mai multe.

    RăspundețiȘtergere
  10. Zamfir de Turda: Păi asta este regula economiei de p(a)iaţă!... :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Aveți dreptate în privința gratuității semnalărilor falsurilor. Cine vrea sa achiziționeze piese de calitate trebuie să plătească și consultanța. Cât despre problema cealaltă vă înțeleg reținerea.

    RăspundețiȘtergere
  12. costellino: Mulţumesc pentru înţelegere.

    RăspundețiȘtergere