Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 20 decembrie 2011

De la Hotin la Dresda

Era să uit de această piesă, pe care o văzusem şi care mi-a plăcut. Este vorba de un plic expediat în 1873 de la Hotin, Basarabia, la Dresda în Germania. Să îl vedem (click pe imagini pentru mărire):


Plicul a fost expediat pe 16 aprilie din Hotin. În ziua următoare ajunge la Isakovţ (nu sunt chiar convins că aceasta este denumirea şi nu reuşesc să identific localitatea). Pe 29 aprilie este aplicată o ştampilă degetar pe verso (localitatea este ilizibilă), pentru ca pe 30 aprilie, plicul să ajungă la Cernăuţi, în Bucovina austriacă. Pe 3 mai, plicul primeşte singura ştampilă germană pe verso.
Plicul este francat cu doar 10 kopeici, dar a parcurs trei imperii. Pe faţa lui se vede o cifră "10" scrisă cu creionul roşu, nu ştiu dacă este cumva vreo taxă, la capitolul tarifelor pentru trimiterile externe din imperiul ţarist mai am încă de lucrat.
Piesa este destul de frumoasă; s-a vândut la un preţ acceptabil: 27 dolari, după 12 biduri.

4 comentarii:

  1. Acest "Isakovţî" (=Исаковцы, în rusă şi Isakivtsy, în ucraineană) e la 1 km de Hotin.Probabil era un "centru poştal principal de expediţie" din respectiva gubernie ţaristă.La 1873, Imperiul Ţarist avea deja înglobate mare parte din Ucraina de azi şi Basarabia (fără jud.Ismail, Cahul şi Bolgrad), iar Imperiul Habsburgic (Austria) ne luase Bucovina de Nord la 1775, pe care a stăpânit-o până la 1918. Via "Czernowitz-Lemberg-Breslau" (în germ.), scrise pe faţa plicului, se referă la Cernăuţi-Lvov-Wroclaw, localităţi mult disputate între mai marii Europei, de ceva secole încoace...
    Mulţumim mult pentru interesanta postare de epocă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Marco Polo:Vă mulţumesc tare mult! N-am avut la îndemână harta Basarabiei ţariste (o aveam pe alt calculator şi recunosc că m-am grăbit). Aţi arătat cu precizie lucruri care nu prea sunt cunoscute în Regat şi vă mulţumesc.
    Dacă tot am acum şi harta (o hartă din perioada ţaristă, dintr-un atlas de epocă), cred că o voi publica şi pe aceasta. Din câte mi-am dat seama, cuprinde numele tuturor localităţilor (inclusiv sate).

    RăspundețiȘtergere
  3. i-a trebuit ceva timp sa ajunga:)...e o piesa frumoasa intradevar...

    RăspundețiȘtergere
  4. Geanina: E posibil ca poştele din imperii să fi folosit calendare diferite. Piesa este frumoasă, într-adevăr. Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere