Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 2 iulie 2012

«Incoming Mail» - o piesă deosebită

În limbajul celor "de afară", termenul de "Incoming Mail" este utilizat pentru corespondenţele externe destinate spre o anumită ţară/teritoriu. La marile expoziţii internaţionale au fost prezentate în mai multe rânduri astfel de colecţii, unele extrem de spectaculoase.
Ei bine, pentru Principatele Dunărene corespondenţa de acest fel este extrem de rară în perioada clasică. Specialiştii au început să le ia în consideraţie doar în ultimii 20-25 de ani, deoarece reprezintă mărturii valoroase pentru istoricul rutelor şi al tarifelor poştale.

O astfel de piesă a fost oferită săptămâna trecută pe eBay. Este vorba de o scrisoare expediată din vechiul stat german Hanovra în Moldova, în anii '50 ai secolului al XIX-lea.


Plicul este francat cu două mărci de 1/15 şi una de 1/10 taleri (ultima fiind colţ de coală) din emisiunea 1851 a vechiului stat german Hanovra, fiind expediat "franco et ret. recep." (conform adnotării manuale de pe faţă, în colţul stâng inferior, dar şi recomandat, conform ştampilei roşii de pe faţă) şi adresat lui Constantin Sturza, ministrul moldovean al justiţiei, la Iaşi (căruia i s-a atribuit şi statutul de "chevalier").
Atât pe faţă, cât şi pe verso există câte o adnotare "2¼", taxă pe care încă n-am reuşit să o identific (în Hanovra, până în 1858 s-a folosit, pentru corespondenţa destinată în interiorul uniunii cu imperiul austriac, talerul; un taler avea 30 de groşi de argint, iar un gros de argint avea 12 fenigi de argint; până găsesc tariful, mă apucă dimineaţa...).
Pe verso se disting două ştampile germane de tranzit, o ştampilă austriacă de tranzit a oficiului din Cracovia, respectiv ştampila de sosire a oficiului poştal consular austriac de la Iaşi. Tot acest parcurs al plicului a fost efectuat într-o săptămână (plecare din Göttingen pe 16 decembrie, sosire la Iaşi pe 23 decembrie). Anul nu-l ştiu, dar ştiu că ştampila liniară JASSY cu dată a fost utilizată până în 1854 (conform mai multor surse bibliografice).
În ciuda unor urme vizibile de reparaţii efectuate probabil cu ajutorul unor şarniere, pentru acest plic au existat destui amatori. El s-a vândut cu 754 euro, după 25 biduri.

2 comentarii:

  1. Piesa e chiar perfecta pentru a scrie un articol pe blog! Max, nu am mai discutat de mult cu tine prin comentarii, imi pare sincer rau! Sa ai doar zile insorite! :)

    RăspundețiȘtergere