Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 13 iulie 2012

Erorile de culoare de la emisiunile "Bucureşti"

Un vânzător olandez a postat pe eBay mai multe piese postclasice, printre care şi unele mărci şi eseuri de la emisiunile Paris-Bucureşti. Am menţionat deja o probă la valoarea de 5 bani (care pare a aparţine din seria celor imprimate înaintea punerii în circulaţie a mărcilor Bucureşti II (probabil în 1879), aici.

Printre piesele oferite de vânzătorul olandez s-au numărat şi erorile de culoare de la emisiunile Bucureşti.

O marcă de 5 bani roz (eroarea) a fost vândută cu 59 dolari, după 14 biduri. Clişeul are semnul caracteristic întâlnit la marca de 5 bani verde Bucureşti II (cârligul din dreapta-sus). Preţul poate părea mic, dar din câte se vede din ilustraţie, piesa este serios deteriorată.

Pe lângă eroarea "roz", a mai fost oferită şi eroarea "albastră", într-o pereche cu marca normală de 10 bani care, pe cât este de frumoasă, pe atât este de... FALSĂ! Aici avem de-a face cu un fals integral. Chiar şi falsă, perechea a fost vândută cu 44 dolari, după 16 biduri.

Problema erorilor de culoare la emisiunile Bucureşti este una pentru care a curs destulă cerneală în literatura filatelică, timp de mai bine de un secol. Referitor la aceste piese, doresc să ridic două probleme care, din păcate, sunt ocolite de mai toţi specialiştii (fie ei români sau străini):

1. Nu sunt deloc convins că la emisiunea Bucureşti I nu au existat şi alte valori în afara celor de 10 şi 30 bani care au fost imprimate cu clişee aşa-zise "de Bucureşti").

2. Nu am întâlnit nicio eroare de culoare ORIGINALĂ pe un fragment sau o corespondenţă întreagă care să-mi certifice tipul de clişeu utilizat. Ştiu că există un fragment măricel de coală, neuzat, al mărcii de 10 bani albastru care conţine şi eroare de culoare de 5 bani albastru (piesa a fost ilustrată în revista Filatelia, dar calitatea ilustraţiei nu permite identificarea microsemnelor clişeului erorii).

Dar acesta este oricum un subiect asupra căruia voi reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu