Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 7 iulie 2012

Software de analiză a imaginii

Cu vreun an în urmă stăteam pe terasa unei cafenele îmreună cu un cunoscut, discutând potenţialele modalităţi de a folosi computerul pentru analizarea clişeelor mărcilor mai vechi. La un moment dat, am fost întrebat dacă nu există cumva vreun program care să facă analiza diferenţelor în mod automatizat.
Recunosc faptul că am zâmbit, răspunzându-i că ceea ce vedem prin serialele CSI nu prea există şi în realitate. Sau nu sub acea formă, în orice caz.

Iată însă că acum vreo două zile am dat peste un plug-in pentru Photoshop care exact asta te poate ajuta să faci: analiza comparată a două sau mai multe imagini.

Plug-in-ul este unul gratuit, fiind creat de către 4N6site.com. Eu am aflat de el prin portalul PluginsWorld.com.

Ce face de fapt acest plug-in? Odată deschisă o imagine (de preferabil de înaltă rezoluţie, nu recomand imagini "sărmane" salvate de pe web), printr-un simplu click pe un element anume i se salvează acestuia coordonatele într-un fişier de tip CSV (text, cu spaţii tab între coloanele unei înregistrări, pentru cine n-a auzit de aşa ceva). Pentru o imagine se pot determina mai multe puncte care să fie calculate.

Apoi, se poate încărca imaginea altui clişeu, marcându-se aceleaşi detalii în vederea analizei (e de la sine înţeles că rezoluţiile imaginilor trebuie să fie identice, mă gândesc, deşi n-am parcurs tot manualul încă).

Fişierul CSV rezultat se poate deschide apoi de către orice program de calcul tabelar (de tip Excel sau programul Calc din LibreOffice - gratuit), precum şi de aproape toate programele de administrare a bazelor de date (cum ar fi Microsoft Access, de exemplu). Normal că aici datele (rândurile) pot fi sortate după dorinţa şi interesul utilizatorului.

(click pe imagine pentru mărire)

Plug-in-ul funcţionează numai pe Windows şi este suportat de softurile de prelucrare a imaginilor care acceptă standardul utilizat de Photoshop (printre programele comerciale sunt Paint Shop Pro, Corel Photo Paint sau ULead PhotoImpact, iar printre programele gratuite sunt IrfanView şi XnView - nu le-am numit decât pe cele cu care am lucrat şi eu, producătorul mai menţionează două softuri din categoria celor gratuite, dar pe care eu nu le-am folosit).

Plug-in-ul se poate descărca de aici. Arhiva de tip ZIP nu are decât 146 KB. În interiorul arhivei găsiţi un singur fişier, "Digitization1-12.8bf". După dezarhivare, copiaţi fişierul în folderul destinat plug-inurilor din softul gazdă şi reporniţi-l, pentru a se încărca şi noul plug-in instalat.

Eu l-am încercat puţin în Photoshop CS 5. Interfaţa plug-in-ului arată cam ca în imaginea de mai jos (click pentru mărire).


Pentru aceeaşi imagine se pot exporta datele pentru unul sau pentru mai multe rânduri de fişier tip .csv.

Problema cea mai delicată este stabilirea originii faţă de care plug-in-ul face măsurătorile, în situaţia în care doriţi să faceţi analiza comparată a două sau mai multe imagini: acelaşi element al desenului trebuie să fie întotdeauna originea (adică locul de unde începe operaţia de crop, după scanare).

Pentru cei care au abilităţi în utilizarea programelor de grafică, merită încercat şi îl recomand cu căldură. Iar dacă vă place acest plug-in, faceţi o tură pe pagina producătorului şi căutaţi butonul "Donate". Câţiva euro sau dolari nu sărăcesc pe nimeni, dar îl poate ajuta pe autor să ofere şi alte asemenea mici bijuterii.

7 comentarii:

  1. apreciez ce ai spus în ultima frază :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să ştii că pentru orice producător de soft contează al naibii de mult! :)

      Ștergere
  2. Remarcabil, mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din greşeală şi din grabă, am şters un comentariu al colegului nostru, Liviu Ghiţă, dar îl redau eu mai jos:

    "Util si pentru " vanatorii de erori " , ca mine . Multumim ."

    RăspundețiȘtergere
  4. Grozav. Imi place cum explici pe intelesul tuturor utilitatea unor programe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Hapi! Cele mai multe lucruri le-am învăţat de unul singur, pe vremea când internetul nu prea exista în Ro. Mi-aduc aminte cât m-am chinuit pe la începutul anilor '90. În amintirea celor vremuri, încerc să dau şi altora din ce am învăţat.

      Ștergere