Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 31 iulie 2012

"Erorile" de la Flora carpatină

Acum vreo două săptămâni mă întreba un cunoscut dacă nu ştiu la cineva cele două "erori" de la emisiunea "Flora carpatină" în blocuri. Ca un făcut, la doar câteva zile după aceasta, o pereche de blocuri a apărut pe eBay.


Nu mă înjuraţi pentru calitatea scanurilor, este exact ce a postat vânzătorul.
Cele două blocuri au fost vândute pentru o sumă destul de bună, în opinia mea, pentru nişte varietăţi din perioada Republicii: 186 dolari, după 20 de biduri.
Morala: atunci când cauţi neapărat ceva, este bine să urmăreşti în mod constant portalurile de licitaţii online.

8 comentarii:

  1. Pentru a respecta adevărul, trebuie spus, că, în faza iniţială, toate mărcile emisiunii aveau acel M. Când s-a dat bunul de tipar s-a decis eliminarea lui M, iniţiala numelui machetatorului (Meschendorfer). Din nefericire sau din fericire două clişee au rămas cu M. Sunt printre puţinele erori filatelice, la care ştim exact tirajul. De ce se găsesc, relativ rar neştampilate ? Întrucât în acele timpuri, timbrele circulau pănă la epuizare. O bună parte erau obliterate de complezenţă de către ICS Filatelia, pentru vânzare liberă şi plicurile filatelice. Marca de 1,55 lei, este şi mai rară neştampilată, deoarece a fost utilizată intens de instituţiile publice la corespondenţa tip recomandată, iar plicurile nu prea intrau în circuitul filateliştilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Susţin observaţia: în ciuda realizării grafice nu prea reuşite, în acea perioadă mărcile îşi îndeplineau ÎNCĂ rolul pentru care au fost create: acela de a achita contravaloarea prestaţiei poştale, spre deosebite de etichetele colorate cu care suntem contemporani acum.

      Ștergere
  2. Ce frumoase sunt Pete! Clar ca eu nu-mi dau seama care-s erorile :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Machetatorul şi-a "plantat" iniţiala numelui la o marcă din coală (se vede un "M" micuţ la baza codiţei florilor). Faptul că într-o coală există o singură marcă cu acest "M" îi conferă raritate, iar mărcile "însemnate" sunt catalogate separat de mărcile normale, având preţuri mult mai mari.

      Ștergere
  3. Aha....foarte subtil :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În general, termenul de "eroare" este atribuit unei apariţii care să nu aibă drept cauză intervenţia umană. Aici, macheta modificată a apărut că aşa a dorit machetatorul. Acesta este motivul pentru care în titlu am pus ghilimelele: "erori"... :)

      Ștergere
    2. Deci pe intelesul meu:o eroare intentionata!

      Ștergere