Este interesant de observat evoluţia preţurilor realizate de unele varietăţi de la această emisiune de mărci uzuale, care se pare că îşi menţine un număr constant de amatori. Fără alte comentarii, trecem la descrierea pieselor.
Două blocuri pe hârtie de război, unul de 5 bani şi celălalt de 15 bani, amândouă prezentând lipsa dantelurii orizontale, au fost vândute cu 45 dolari, după 6 biduri.
Un bloc de patru mărci de 5 bani pe hârtie de război prezentând dublă dantelură verticală între mărci a realizat 22,50 dolari, după numai 2 biduri.
Un bloc identic cu cel din primul lot descris (nedantelat orizontal) a fost vândut cu 34 dolari, după 7 biduri.
O piesă relativ frumoasă este acest bloc de zece mărci pe hârtie de război, care are dantelura G conform catalogului românesc din 1974. Deşi astfel de formaţiuni nu sunt foarte rare (neuzate), acest bloc a realizat un preţ de 91 dolari, după 8 biduri. Blocurile obliterate cu aceeaşi dantelură sunt mai rare, dar se pare că numărul amatorilor pentru piese obliterate este mai mic.
Din aceeaşi marcă, o pereche orizontală nedantelată total (care mi se pare că mai este şi margine de coală) a realizat un preţ modest după părerea mea: numai 12,50 dolari (2 biduri). Cred că piesa a "scăpat" celor care nu urmăresc în mod constant ofertele.
Din aceeaşi valoare, un alt bloc de patru nedantelat orizontal a obţinut 54 dolari după 8 biduri.
Nu am urmărit identitatea cumpărătorilor, dar se pare că sunt cel puţin câteva persoane interesate de varietăţile uzualelor Ferdinand.
De ce-i spune Ferdinand "cap mare" ? :)
RăspundețiȘtergereÎn 1920, timbrele cu efigia regelui Ferdinand au fost făcute după două modele. Unele aveau efigia mai mare (ca cele din imaginile de mai sus), iar celelalte, efigia era mai mică decât la primele.
ȘtergereÎn limbajul uzual al colecţionarilor s-a încetăţenit denumirea de "cap mare", respectiv "cap mic", chiar dacă definiţia nu este corectă, putând sugera cu totul altceva pentru cei care nu sunt colecţionari.