Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 2 iulie 2012

Nefrancată, dar cenzurată

Mi-a atras atenţia un plic expediat în octombrie 1920 din Sighişoara (?) la Budapesta (click pe imagini pentru mărire).


Mă contrariază faptul că plicul nu are niciun fel de insemn poştal românesc. Are însă (şi pe faţă, şi pe verso) ştampila liniară pe două rânduri ODORHEIU/CENZURAT (care nu prea seamănă cu cea ilustrată în manualul de cenzuri semnat de colegul nostru ing. Călin Marinescu), plus o ştampilă rotundă cu stema regatului, aparţinând "Serv. Special de Siguranţă Sighişoara" (jos; sus textul este ilizibil). Toate au fost aplicate cu aceeaşi culoare de tuş, violetă. Plicul nefiind francat, a fost "articulat" cu o taxă porto de 2 coroane la sosirea la Budapesta.
În ciuda opiniei mele nu prea favorabile la adresa acestei piese, amatorii care au înaintat 8 biduri au avut altă părere, preţul ei de adjudecare ajungând la 137 dolari.

4 comentarii:

  1. Salve Max!
    Sus pe stampila scrie Directia Sigurantei Generale (generale prescurtat )
    Din cate stiu a existat acest serviciu de prin 1908.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salve Max !
    Cred ca pentru relatia cu Ungaria (sa ne aducem aminte de foarte fierbintele an 1919) Directia Sigurantei Generale asigura direct legatura cu posta ungara.
    Posta romaneasca din regiune avea functionari maghiari in proportie de 99,99%.
    Asa cred.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiu dacă putea/avea voie să se substituie altei instituţii, nu cunosc reglementările în materie pentru perioada aceea. Ştiu însă că cenzura corespondenţa.

      Ștergere