Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 31 iulie 2012

Întreguri poştale rare

Mandatele poştale circulate sunt deosebit de interesante datorită informaţiilor pe care acestea le oferă, precum şi a ştampilelor utilizate. Unele mandate sunt ceva mai comune, dar altele, cum sunt cele cu valoare fixă, sunt rar întâlnite atât în licitaţii, cât mai ales în colecţii.
Recent au fost oferite pe un portal de licitaţii online două astfel de mandate.

Primul este un mandat "Bun pentru patru lei", expediat din Bujor în Bucureşti, în octombrie 1908. Această piesă a realizat un preţ modest, în opinia mea, de numai 41 dolari.

Al doilea este un mandat "Bun pentru cinci lei", expediat în iunie 1908 de la Agenţia specială Periş, Jud. Ilfov, la Constanţa. Această a doua piesă a fost vândută pentru 160 dolari, un preţ mult mai apropiat de valoarea sa reală.

6 comentarii:

  1. Localitatea de expediere a trimiterii poştale este Târgu Bujor, actualmente aflată în jud.Galaţi (55 km nord faţă de mun.Galaţi).În perioada interbelică, Târgu Bujor s-a numit "I.G.Duca" şi, împreună cu mun.Galaţi, era inclus în jud.Covurlui. Gara de destinaţie pentru localitatea "Bujor" este "Lascăr Catargiu" (1821-1899) om politic român şi personalitate marcantă a localităţii.
    http://gradinitatargubujor.wordpress.com/ghid-tg-bujor/personalitatile-orasului/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este. Bujor a fost singurul oficiu cu acest nume care a funcţionat în Regat până la 1916. În perioada interbelică au mai funcţionat două unităţi poştale cu acelaşi nume (una în Caraş-Severin, denumită şi Bujorul Bănăţean, şi una în judeţul Lăpuşna - Basarabia de astăzi).
      Oficiul Bujor (jud. Covurlui) a fost deschis la 19 noiembrie/1 decembrie 1888, funcţionând neîntrerupt până la ocuparea localităţii, în Primul Război Mondial.

      Vă mulţumesc pentru completare.

      Ștergere
  2. eu iti marturisesc ca imi plac culorile lor:D hi hi:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei care le-au făcut, la vremea lor, s-au gândit la culori în mod special: pentru fiecare valoare a unui mandat a fost utilizată o culoare a cartonului diferită. Tocmai să nu le încurce. Pe vremea aia, cinci lei erau bani serioşi! :)

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Ai nimerit-o cât se poate de bine! Pot face foarte bine parte dintr-o colecţie de istorie poştală. :)

      Ștergere